Feluri de mâncare sănătoase: gătește-le la aburi. Trendul privind mâncarea sănătoasă a devenit o adevărată obsesie în cultura populară. Nu zicem să faci din pieptul de pui cu legume pe grătar o religie, dar nici să nu fii atent la ce bagi în gură de trei ori pe zi. Avantajele meselor extensibile Atunci când nu ai foarte mult timp la dispoziție și nici inspirație pentru mese sofisticate, aparatele de gătit cu aburi pot fi o opțiune, mai ales că majoritatea vin la pachet cu o serie de rețete. Feluri de mâncare sănătoase: gătește-le la aburi Poți găti pe niveluri în același timp și carne și legume sau un aperitiv, iar acestea își păstrează nutrimentele și gustul. Și dacă tot a venit vorba de gust, trebuie să știi că, atunci când sunt prăjite, alimentele își schimbă gustul, pe când preparate la abur și-l conservă. Bucatarii luminoase Într-un aparat mai mare poți găti mai multe feluri simultan, fără ca aromele să se amestece, fii atent însă la poziționarea alimentelor. Spre exemplu, dacă vei prepara și pește, va trebui să îl așezi pe tava de jos, căci acesta lasă în mod normal un lichid, pe care nu l-ai vrea scurs peste legumele așezate imediat în tava de sub el. Majoritatea aparatelor de gătit cu aburi mențin alimentele calde și sunt dotate cu funcții presetate pentru orez, legume, ouă, carne sau chiar pentru brioșe și alte deserturi, iar unele chiar au capacitatea de a intensifica aromele. Trei bucatarii romanesti si povestile lor Vei observa că alimentele nu își schimbă culorile, iar gusturile rămân cel mai aproape de ceea ce înseamnă o masă sănătoasă. Idei de rețete la aburi Orez cu legume Orezul ideal este gătit la aburi – cei mai mari consumatori de orez de pe planetă, asiaticii, chiar așa îl prepară. Pentru un plus de diversitate și arome, adaugă câteva legume preferate (morcovul, ardeiul, brocolli, mazărea sunt perfecte alături de orez) și gătește-le împreună la aburi. Legume verzi Prepară la aburi legume verzi precum mazărea, fasolea, spanacul, varza sau, dacă ai la îndemână, soiuri mai exotice precum bok choi sau varza chinezească. Stropește-le apoi cu o vinegretă (suc de lămâie, ulei de măsline, muștar boabe, sare și piper), presară parmezan sau semințe de dovleac și ai obținut o garnitură delicioasă. Somon sălbatic Somonul preparat alături de legume la aburi este o rețetă clasică. Fii atent însă la ce carne alegi. Nutriționiștii recomandă somonul sălbatic (dacă ai o sursă sigură de achiziționare ar fi perfect) și nu pe cel artificial colorat în portocaliu sau roz. Este de ajuns să îl condimentezi cu piper și un strop de ulei de măsline, la fel și legumele, și ai obținut o masă completă. Articol publicat in revista Casa si gradina Foto: 123rf Distribuie articolul pe: