Mărțișoare delicate, din lemn

Mărțișoare delicate, din lemn

Încă din ultimele zile ale lunii februarie încep să fie organizate în marile orașe târguri prin intermediul cărora sunt comercializate mărțișoare, brățări, broșe sau mici aranjamente florale, destinate sexului frumos. În Piața Universității din București, printre tarabele cu numeroase exponate frumoase, am întâlnit o familie de artiști pentru care prelucrarea artistică a lemnului reprezintă o îndeletnicire de zi cu zi.

Foto:www.cristiniculescu.com

Minunatele creații ale lui Emil Milășan, un sculptor renumit din zona Mureșului, le-am prezentat cititorilor noștri în paginile revistei, în urmă cu patru ani, într-un reportaj realizat în atelierul artistului din Sântana de Mureș. Rodica, soția lui Emil, și-a descoperit pasiunea pentru artă, realizând pentru prima oară, în anul 2012, broșe din piele și mărțișoare din bucăți de lemn reciclate, rămase în urma sculpturilor soțului ei. Tot în acel an a participat pentru prima oară la un târg de Mărțișor organizat la Sibiu. „Am făcut suma astronomică de 2.400 de lei și am fost foarte încântată de câți bani am realizat într-o săptămână…”, își amintește zâmbind Rodica. Deși venise la târg doar cu 30 de broșe din piele și zece mărțișoare de lemn, neștiind că va vinde atât de mult, a asamblat foarte multe broșe pe loc, fiindcă cererea era mare. La standul ei era mereu coadă, deoarece realizarea unei broșe (decupare cu dalta) dura aproximativ 20 de minute. De atunci a început să meargă an de an la târgurile de Mărțișor, atât la Sibiu, cât și la Cluj Napoca sau București. Folosind internetul ca sursă de inspirație, Rodica găsește desene, pe care apoi le adaptează propriilor sale idei. Fiul ei Jan, arhitect de meserie, desenează apoi modelul, ținând cont de sugestiile mamei.
De Crăciun, Rodica a primit cadou un album în paginile căruia păstrează desenele realizate de fiul ei. Cu acest album merge la un atelier unde modelele sunt debitate laser. Lemnul utilizat este tei sau paltin. Piesele sunt apoi șlefuite cu șmirghel, pentru a se elimina așchiile și negreala generată în urma tăierii laser. Fiecare mărțișor este pictat cu culori acrilice și apoi lăcuit. Pictarea unui mărțișor durează în jur de 15-20 de minute, în funcție de complexitatea modelului. Lăcuirea durează un pic mai mult, fiindcă acest proces este efectuat în două, trei etape, în funcție de gradul de absorbție al fiecărui tip de lemn. Lacul protejează stratul de vopsea și oferă bijuteriei o durată de viață mai lungă. Vopseaua se zgârie mai ușor dacă nu dai un strat de lac peste ea.

Foto: www.cristiniculescu.com

În prezent, Rodica deține peste 100 de modele de mărțișoare, o mare parte dintre acestea având ca sursă de inspirație activități sau evenimente din cadrul familiei Milășan. În atelierul artistei există modele care nu au mai fost comercializate în ultimii ani, altele care au fost adaptate cererii clienților, iar altele ce evocă simboluri ale unei istorii de mult apuse, precum mărțișorul reprezentând lupul dacic.
Marca Fițe
Toate aceste frumoase și inedite bijuterii din lemn sunt comercializate sub denumirea „Fițe”, un termen simpatic, asemenea produselor pe care le reprezintă. Online, produsele se găsesc la adresa www.facebook.com/FiteRomania/
Text: Cristi Niculescu
Foto: www.cristiniculescu.com

Distribuie articolul pe: