3 proiecte eficiente de consolidare a unei locuințe superbe, dar vechi

3 proiecte eficiente de consolidare a unei locuințe superbe, dar vechi

Casele vechi au un farmec aparte. Aerul lor impunător și opulența le fac să nu treacă neobservate, iar dacă știi cum să le renovezi, vei avea la dispoziție o locuință cu adevărat luxoasă.

Dacă acum este mai practic și mult mai ieftin să investești într-o casă modulară, modernă și funcțională, în urmă cu zeci de ani, accentul cădea mai degrabă pe estetica unei construcții. De la materialele folosite, piatră, metal și lemn masiv, până la designul maiestuos, cu acoperișuri înalte, camere spațioase și o mansardă încăpătoare, o casă veche este o adevărată bijuterie arhitecturală. Restaurarea unei locuințe vechi trebuie să pună accent, în primul rând, pe consolidarea structurii, astfel încât aceasta să fie cât mai rezistentă și mai sigură pentru familia ta. Iată câteva proiecte prin care poți renova o casă veche:

Termoizolarea și hidroizolația, primul pas în proiectul de renovare

Casele vechi au dezavantajul că nu sunt bine izolate. Acest lucru le face să fie extrem de costisitoare când vin facturile pentru încălzire și le face mai vulnerabile în fața intemperiilor, dar mai ales în fața infiltrațiilor de apă. Primele semne sunt apariția mucegaiului, pereții umezi, igrasia și un miros rânced în toată casa. De aceea, este important să începi prin izolarea pereților interiori cu vată minerală sau polistiren. Această operațiune este una simplă, pe care o poți pune și singur în aplicare.

Sfatul nostru este să nu te apuci de treabă fără să ai la îndemână și niște profile metalice pentru gips carton, care îți simplifică treaba și te ajută să creezi o izolație mult mai rezistentă. Acesta este și unul dintre secretele meșterilor specialiști în astfel de proiecte, pentru că știu cât de mult contează profilele metalice în realizarea unei lucrări de calitate. De asemenea, nu uita să izolezi cât mai eficient atât podeaua, cât și acoperișul, mai ales în cazul caselor cu mansarde spațioase, în care poți amenaja o încăpere nouă.

Consolidează structura pereților exteriori

Examinează cu atenție pereții exteriori ai casei. Multe dintre locuințele vechi sunt pline de crăpături care trebuie astupate, iar zidurile întărite și armate, astfel încât întreaga structură a casei să devină mai rezistentă. Una dintre cele mai bune soluții este să întărești pereții cu plase sudate. Le vei folosi pentru a acoperi în întregime zidurile casei, prin înnădire, apoi va urma betonarea pereților. Este bine să ceri ajutorul unui profesionist pentru această operațiune, mai ales dacă zidurile sunt din piatră sau din lemn, pentru că în acest caz va trebui să stabiliți împreună care este cea mai bună metodă pentru consolidarea zidurilor.

Înlocuiește sistemele electrice, termice și sanitare

Un sistem electric sau sanitar defect îți pune în pericol întreaga locuință. O conductă defectă poate cauza o inundație de proporții, în timp ce un scurtcircuit la instalația electrică poate provoca un incendiu. Cu cât aceste sisteme sunt mai vechi, cu atât riscul este mai mare. Iar în ceea ce privește sistemul de încălzire, în cazul unei locuințe vechi, acesta este esențial pentru a eficientiza termic casa și a reduce costurile, mai ales pe timp de iarnă. Foarte practice sunt sistemele de încălzire prin podea, însă este nevoie să ceri părerea unui specialist înainte, pentru a vedea dacă un astfel de sistem poate fi aplicat și în locuința ta.

De asemenea, îți poți moderniza casa și poți instala un sistem de supraveghere inteligent, pe care să îl controlezi cu ajutorul unui panou și al unei telecomenzi. Astfel, vei putea aprinde luminile, porni încălzirea sau încuia casa doar prin comenzi vocale. Un sistem performant poate fi programat să alerteze poliția sau serviciile de urgență în cazul unei situații-limită și este o modalitate inovatoare de a crește valoarea de piață a casei tale.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Boris Stroujko

 

Distribuie articolul pe: