4 motive ca să folosești OSB la următorul tău proiect DIY

4 motive ca să folosești OSB la următorul tău proiect DIY

Dacă ești pasionat de proiecte DIY, dar, până acum, nu ai folosit OSB în niciunul dintre ele, s-ar putea să te convingi singur, din articolul de mai jos, de avantajele pe care le prezintă acest material.

Ce este OSB-ul?

Oriented Standard Board, pe scurt OSB, este denumirea dată panourilor prefabricate din lemn, alcătuite în proporție de 90% din așchii lipite între ele cu un adeziv termic. Acest material a apărut în anii ’60, ca alternativă mai ieftină pentru placajul folosit până atunci. Spre deosebire de placaj, așchiile din care sunt fabricate plăcile OSB sunt mai lungi, fiind orientate în așa fel încât să confere materialului o rigiditate și o rezistență sporită. Așchiile au lungimi ce pot ajunge până la 7-8 centimetri, iar grosimea variază între 1 și 10 milimetri. Mai mult de atât, plăcile OSB sunt tratate la suprafață cu o soluție pe bază de rășini, care le conferă impermeabilitate.

Câte tipuri de OSB există?

Pe măsură ce a devenit un material din ce în ce mai des utilizat în construcții, a apărut și nevoia ca plăcile de OSB să fie cât mai bine adaptate mediilor în care erau utilizate. Astfel, astăzi putem vorbi azi de patru categorii de OSB, după cum urmează:

  • Plăcile neportante pentru mediul uscat (OSB 1);
  • Plăcile portante pentru mediul uscat (OSB 2);
  • Plăcile portante pentru mediul umed (OSB 3);
  • Plăcile cu rezistență sporită pentru mediul umed (OSB 4).

De ce să folosești OSB în proiectele DIY?

Dacă vrei să construiești ceva în curte, plăcile OSB sunt materialul ideal, indiferent că e vorba de un coteț, o magazie, un garaj sau chiar un corp de casă. Iată care sunt principalele caracteristici care recomandă OSB-ul ca material potrivit pentru proiectele DIY în sfera construcțiilor:

  • Rezistență sporită – această calitate se datorează, în special, texturii plăcilor, care sunt alcătuite din 3-5 straturi de așchii, dispuse perpendicular. Datorită acestei texturi, plăcile de OSB nu au linii de slăbiciune și de aceea nu se rup pe lung și nu se crapă. Atunci când asupra lor se exercită o forță, aceasta se dispersează pe întreaga suprafață a plăcii.
  • Rigiditate pe lungime și lățime – tot datorită texturii speciale, dar și a tratamentului termic aplicat în procesul de fabricație, plăcile de OSB sunt foarte rigide, ceea ce le face perfecte pentru construcția pereților. Totodată, plăcile mai groase sunt excelente și pentru podea, recomandarea fiind ca, în ambele cazuri, să se folosească plăci întregi, nu bucăți lipite între ele.
  • Impermeabilitate – amestecul de așchii și adeziv este tratat cu o substanță pe bază de rășini, care conferă OSB-ului impermeabilitate. Plăcile devin, astfel, o baieră eficientă în calea vaporilor de apă, fiind la fel de eficient și în fața intemperiilor.
  • Etanșeitate – construcțiile din OSB sunt perfect etanșe, și, din acest motiv, sunt și eficiente energetic. Răcoarea sau căldura se păstrează mai mult timp în interior, însă, pentru o mai bună izolare ar fi recomandat să se adauge polistiren, la exterior, și vată minerală, pe interior.

Plăcile de OSB de la Mathaus au toate aceste calități, la care se adaugă și prețul convenabil așa că, poți comanda cu încredere atunci când te decizi să te apuci de următorul proiect.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pixabay

Distribuie articolul pe: