4 obstacole dificil de depășit dacă vrei o casă în pădure

Casele în zone împădurite încep să fie din ce în ce mai căutate printre români, fie că sunt reședințe permanente, fie că sunt simple case de vacanță. Și, oricât de frumos ar fi visul de a trăit departe de agitația urbană, sunt câteva obstacole pe care trebuie să le depășești înainte de a face acest pas esențial.

Cel mai important aspect: nu vei dispune de niciun fel de utilități. Includem aici accesul la apă, canalizare sau energie electrică. Asta înseamnă că vei fi nevoit să cauți soluții pentru a-ți asigura o viața liniștită și confortabilă. De exemplu, poți folosi un frigider care funcționează cu propan în loc de energie electrică, poți monta panouri solare pentru alimentarea cu energie, poți construi singur o fosă septică și, de asemenea, poți instala un hidrofor pentru apă curentă. Astfel, nu numai că îți vei împlini visul, dar îți vei asigura și toate facilitățile de care ai nevoie pentru a duce un trai comod.

Iată care sunt cele patru obstacole greu de depășit, dacă visezi la o căsuță în pădure și la zile mai liniștite:

  1. Prietenii care vor încerca să te convingă să te răzgândești

Este o decizie îndrăzneață să te muți într-o zonă izolată, mai ales dacă acesta e și împădurită. Iar atunci când le vei povesti prietenilor ce ai hotărât, cel mai probabil te vei lovi de multe sprâncene ridicate. Nu este o idee foarte populară, mai ales într-un secol în care oamenii par tot mai dependenți de tehnologie și se îndepărtează din ce în ce mai mult de natură. Unii dintre ei vor încerca să te convingă să te răzgândești și îți vor spune că este o decizie iresponsabilă, alții îți vor spune că ești prea visător sau romantic.

Și, chiar dacă este bine să asculți din când în când de sfaturile celor din jurul tău, dacă știi cu siguranță că asta îți dorești pentru liniștea ta, nu ezita nicio clipă. Pune pe hârtie un plan de acțiune, calculează bugetul necesar și îndeplinește-ți visul de a trăi cum vrei tu, unde vrei tu. Până la urmă este un drept pe care nimeni nu ți-l poate lua.

În același timp, încearcă să nu le porți pică prietenilor tăi care s-au exprimat împotriva ideii tale. Trebuie să înțelegi până la urmă că puțini sunt gata să renunțe într-o clipă la confortul de a trăit într-un oraș unde ai acces la orice vrei – de la restaurante, la cultură – până după miezul nopții.

2. Izolarea

Izolarea de societate poate fi greu de îndurat, chiar dacă ai alături de tine persoana iubită. Sunt momente în care acest lucru nu va fi suficient. Te vei trezi în situația în care vei tânji după distracția din cluburi, pantofii eleganți, ținutele șic, serile în oraș alături de prieteni și lista poate continua.

Partea bună este că acest tip de viață atrage în general persoane interesante, pe care vei avea norocul să le cunoști odată ce vei porni pe acest drum. Au fugit, la fel ca tine, de constrângerile vieții moderne și au ales să trăiască liberi, în mijlocul naturii.

3. Activitățile zilnice care vor deveni mai dificile

Planificarea este cel mai bun prieten al tău atunci când trăiești în izolare. Trebuie să răspunzi la trei întrebări esențiale:

  • Cum vei conserva mâncarea? Acest lucru reprezintă o problemă majoră, mai ales atunci când nu ai acces la energie electrică. Panourile solare pot fi o soluție, la fel și turbinele de vânt pentru uz casnic. Un frigider clasic consumă însă multă energie, care poate fi folosită în alte scopuri. Unul pe bază de propan, însă, îți va asigura nu numai hrană proaspătă, dar te va ajuta și să redirecționezi energia electrică către alte necesități;
  • Cum vei găti? Ești în natură, așa că bucură-te de focurile de tabără. Sunt minunate. Însă vei avea nevoie și de un cuptor pe lemne și de un aragaz cu butelie;
  • Cum vei avea acces la apă curentă, apă caldă, canalizare și căldură? Sunt lucruri la care nu poți renunța și este de înțeles. Nu trebuie să trăiești ca pe vremea străbunicilor noștri. Vestea bună este că există soluții pentru toate acestea. O fosă septică este cea mai potrivită soluție la problema canalizării. Un astfel de dispozitiv rezolvă problema accesului la apă curentă, iar un boiler instalat în baie îți asigură dușuri calde. Cât despre încălzire, sobele pe lemne par a fi cea mai populară idee printre cei care au experimentat deja acest stil de viață.  

4. Iarna

Încă e august și iarna parte departe, însă va veni negreșit în cele din urmă. Nu face precum greierele din celebra fabulă și pregătește-te din timp pentru acest moment.

Oamenii care trăiesc în zone izolate trebuie să fie bine familiarizați cu condiția de… furnicuță. Lemnul este principala resursă de care vei avea nevoie pe tipul iernii, așa că asigură-te din timp că ai suficiente provizii, pentru că, odată instalat gerul, vei consuma resurse în cantități uriașe pentru a te încălzi, a avea apă caldă și hrană.

Acum că știi ce înseamnă traiul într-o zonă izolată și împădurită mai vrei să faci acest pas?

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Distribuie articolul pe: