4 semne clare că locuința ta a fost invadată de mucegaiul toxic

4 semne clare că locuința ta a fost invadată de mucegaiul toxic

| | Alina Neamțu
Distribuie articolul pe:

Mucegaiul este una dintre cele mai mari primejdii din casele noastre, iar de multe ori apare în locuri greu accesibile, fără să ne dăm seama. Iată cum poți scăpa definitiv de el.

Mucegaiul apare în locurile cu un grad ridicat de umiditate, pe suprafața pereților care nu respiră suficient sau sunt prost izolați, în locurile întunecoase și aerisite insuficient. Uneori, ne dăm seama târziu că locuința noastră a fost invadată de mucegai, iar adevăratul pericol este dat de mucegaiul toxic, care ne poate afecta grav sănătatea. Dacă vrei să te asiguri că nu vei mai avea niciodată această problemă în casă, poți citi acest articol util care îți arată cum scapi de mucegai rapid și definitiv, prin metode naturale, fără să folosești substanțe chimice care să te pună în pericol. Aceste soluții funcționează și împotriva mucegaiului toxic, pe care îl recunoști după următoarele semne:

În casă domnește un miros greu de mucegai

Mirosul mucegaiului este unul specific și ușor de recunoscut, iar acesta este primul semn că locuința ta a fost cuprinsă de el. Inspectează cu atenție fiecare colț din casă, inclusiv în spatele pieselor de mobilier, în spatele draperiilor, pe dosul covoarelor, în special în baie și bucătărie.

Ai făcut pe neașteptate o alergie

Mucegaiul toxic își face rapid simțite efectele nocive asupra organismului tău. Dacă te simți bine când ești departe de casă, dar imediat cum intri în locuința ta începi să strănuți, ai nasul înfundat, ochii inflamați și roșii sau te supără o congestie nazală puternică, este posibil să fie de vină un mucegai ascuns într-una dintre încăperi. Începe prin a verifica în special camerele în care petreci cel mai mult timp; sunt șanse foarte mari ca acestea să fie invadate de mucegai.

De asemenea, mucegaiul toxice eliberează în aer niște chimicale invizibile, cunoscute sub denumirea de micotoxine. Acestea contaminează tot mediul din locuință, de la mâncare, până la saltele, canapele, draperii sau haine, ceea ce îl face dificil de distrus, dar nu imposibil. Micotoxinele pătrund în articulații, îți afectează sistemul imunitar și sistemul nervos și îți pot schimba dispoziția și înrăutăți alergiile. Un studiu efectuat în SUA arată că 25-28% dintre americani sunt presipuși genetic să facă alergii și iritații când locuiesc în clădiri cu umiditate ridicată sau care au avut în trecut probleme cu instalația de apă.

Toxicitatea cronică a mucegaiului este, adeseori, diagnosticată incorect, deoarece simptomele sale sunt asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni, printre care se numără boala Lyme, boala celiacă sau sindromul oboselii cronice.

Iată care sunt simptomele expunerii la mucegai toxic:

  • probleme neurocognitive
  • stare de confuzie
  • pierderea memoriei de scurtă durată
  • schimări bruște de comportament
  • insomnie
  • inflamarea articulațiilor
  • dureri musculare
  • oboseală
  • dureri de cap
  • fluctuații în greutate
  • stare de amorțire
  • vedere în ceață
  • sensibilitate la lumină

Ai avut recent o scurgere de apă în casă

Problemele cu instalația sanitară reprezintă una dintre principalele cauze ale apariției mucegaiului. Dacă ai avut recent o inundație, șansele să apară o formă de mucegai în locul problematic sunt mai mari. Cel mai bun lucru pe care îl poți face în acest caz este să reglezi umiditatea din locuință cu ajutorul unui dezumidificator și să aerisești locuința de două ori pe zi, timp de 10-15 minute. Lumina, aerul proaspăt și mediul uscat sunt cei mai mari inamici ai mucegaiului, așa că îi poți folosi în sprijinul tău.

Condensul din locuință favorizează apariția mucegaiului

Condensul este un semn al unei umidități ridicate în casă și a faptului că pereții nu respiră suficient, astfel că transferul de umiditate spre exterior nu se realizează corect. De vină pentru apariția condensului sunt mai mulți factori: o izolație prost făcută, uscarea rufelor în casă sau niște geamuri de termopan montate incorect. Aerisirea temeinică a încăperilor și folosirea unui dezumidificator sunt cele mai ieftine metode de a scăpa de această problemă, fără să fie nevoie să refaci izolația sau să înlocuiești geamurile.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Burdun Iliya

Distribuie articolul pe: