5 cauze nebănuite ale mirosului neplăcut din locuință

5 cauze nebănuite ale mirosului neplăcut din locuință

| | Alina Neamțu
Distribuie articolul pe:

Când vorbim despre locuință în termeni cât mai practici, atingem subiecte ca depozitarea și organizarea spațiului, tehnici de aplicare a vopselei sau tapetului și alte asemenea, dar rareori vorbim deschis despre cum putem îndepărta mirosurile neplăcute, cu toate că este o problemă des întâlnită.

Sunt pline raioanele cu produse pentru casă și grădină de soluții pentru împrospătarea aerului din casă și mai există și varianta pe care o oferă purificatoarele de aer, dar ceea ce trebuie să rezolvăm, mai întâi, este să identificăm sursa problemei, pentru că, de foarte multe ori, mirosul neplăcut persistă fără să înțelegem de ce.

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale unui aer nu tocmai proaspăt în interiorul casei și cum le putem face uitate:

  1. Există mucegai despre care nu știi nimic

Nu înțelege greșit, nu este vreo aluzie la faptul că n-ai fi încheiat curățenia. Adevărata problemă aici este aceea că mucegaiul se poate ascunde în cele mai inaccesibile locuri, cauzele apariției lui fiind diverse. De exemplu, poate fi vorba despre țevi care pierd apă aproape inobservabil, despre un sistem de ventilație defect, în baie și bucătărie, sau despre ferestre care acumulează condens.

Soluția: Repară, mai întâi, aceste probleme – purificatorul, instalarea mai multor plante sau alte soluții trecând, în acest caz, pe planul doi.

  1. Fumul care persistă câteva zile

Ne referim, în primul rând, la fumul lăsat în urmă de țigări, care nu se lasă dus cu una, cu două, dar putem include aici și “incidentele” din bucătărie, care lasă un miros de ars în toată casa.

În prima situație, rezolvarea constă în schimbarea comportamentului de consum. Ce înseamnă asta, mai exact? În România, există, în prezent, o nouă soluție pentru fumătorii adulți – tehnologia IQOS, care nu mai arde tutunul, ci îl încălzește, înlăturând astfel fumul și mirosul neplăcut. Bineînțeles, nici scrumul nu mai intră în ecuație.

  1. Pereții au acumulat mult praf

Poate că nu a trecut multă vreme de la ultima zugrăvire, ci locuiești într-o zonă poluată sau un cartier aflat în construcție, și atunci praful și noxele își fac ușor drum în casa ta, prin fereastra deschisă, sau prin țevi și conducte. Soluția nu poate fi însă alta decât aplicarea unei lavabile noi; alte idei – precum instalarea unui purificator de aer – pot rezolva parțial problema, dar nu și cauza.

  1. Mașina de spălat vase are nevoie de curățare

Dacă deții un astfel de dispozitiv în bucătărie, trebuie să știi că are nevoie de curățare periodică, la un interval de una-două luni, altminteri poate deveni sursa mirosurilor neplăcute, chiar dacă nu există vase murdare în interior. Cum poți face asta? Cu ajutorul unei cești cu oțet, pe care o folosești în locul apei, în timp ce mașina funcționează în gol. O altă soluție de curățare ar putea fi bicarbonatul de sodiu, care poate fi folosit în acest mod.

  1. Există probleme la rețeaua electrică

Ei bine, da, o astfel de situație poate fi cauza unei atmosfere nu tocmai respirabile. Mai exact, mirosul neplăcut vine de la firele și cablurile vechi sau aflate în apropierea surselor de căldură. Soluția poate fi înlocuirea acestora, sau îndepărtarea lor de zonele care emit căldură.

Tu ce alte cauze ale mirosurilor neplăcute ai identificat și care crezi că ar putea fi soluția îndepărtării lor?

 

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie articolul pe: