Septembrie este pe sfârşite, la fel şi producţia de fructe de pădure, însă grădina e plină de bunătăți din care poți prepara rețete delicioase. Sezonul merelor este în toi, iar alunele încep şi ele să-ţi facă cu ochiul. Consumă fructele proaspete sau, dacă ai chef de ceva mai sofisticat, descoperă mai jos propunerile mele. Ce-ai zice de o dulceaţă de tomate? Rețete delicioase: prăjitură cu alune și ciocolată neagră Ingrediente: 250 g ciocolată amăruie, 1 ceaşcă de unt, 4 ouă, 2 ceşti de zahăr, o ceaşcă şi jumătate de făină, 2 ceşti şi jumătate de alune prăjite, esenţă de vanilie, un praf de sare. Mod de preparare: Topeşte ciocolata şi untul într-o tigaie, la foc mic, lasă să se răcească. Pune în mixer zahărul, ouăle şi câteva picături de esenţă de vanilie şi bate-le la viteză maximă, timp de zece minute. Amestecă în mixer ciocolata răcită, făina şi sarea, apoi adaugă alunele. Toarnă compoziţia într-o tavă unsă şi coace timp de 30-45 de minute la foc mediu. Secretele bucătarului: Poţi folosi orice tip de ciocolată, însă prăjitura iese cu atât mai bună cu cât ciocolata este mai amară. Nu uita să încălzeşti bine cuptorul înainte să pui prăjitura la copt. Sfat: Culege alunele este atunci când codiţa li se desprinde cu uşurinţă. Ţine-le o zi la soare, apoi depozitează-le într-un loc răcoros. Citește și Iarba de angelică, o plantă îngerească Rețete delicioase: ștrudel cu mere, stafide și scorțișoară Ingrediente: o foaie de aluat franţuzesc, 2 linguri rom, 3 linguri stafide, un praf de scorţişoară, 150 g zahăr, 150 g unt nesărat, 350 g pesmet, 50 g alune mărunţite, 900 g mere curăţate de coajă şi de sâmburi. Mod de preparare: Amestecă stafidele cu romul, zahărul şi scorţişoara. Rumeneşte pesmetul în jumătate din cantitatea de unt, lasă-l să se răcească. Topeşte untul rămas şi unge foaia de aluat, apoi presară pesmetul pe toată suprafaţa, în mod egal. La un capăt al aluatului, la o distanţă de 5 cm de margine, presară alunele într-o fâşie de 15 cm lăţime. Amestecă merele tăiate în feliuţe subţiri cu stafidele, romul, zahărul şi scorţişoara, apoi adaugă compoziţia peste alune. Rulează aluatul peste compoziţie până obţii un sul lung, pe care îl vei aşeza în formă de U într-o tavă acoperită cu hârtie de gătit. Ţine la cuptor aprox. 30 minute. Clematitele perfecte – cum le poți obține? Rețete delicioase: gem de mere și ghimbir Fiind uşor de preparat, iar merele mereu la îndemână, gemul de mere a devenit una dintre cele mai răspândite modalităţi de a conserva aceste fructe. Dacă te-ai săturat de gustul său şi vrei să îţi surprinzi familia sau musafirii cu ceva nou, adaugă în reţetă ingredientul secret… ghimbirul. Atenție, e iute! Ingrediente: 300 g de ghimbir proaspăt, 1 kg de mere, 1 kg de zahăr, o jumătate litru de apă. Mod de preparare: Spală rădăcinile de ghimbir şi merele, curăţă-le de coajă şi dă-le prin răzătoare. Pune-le într-o cratiţă de dulceaţă împreună cu apa şi fierbe-le la foc mediu timp de o oră, până când se înmoaie fulgii de ghimbir. Adaugă zahărul şi mai fierbe compoziţia încă o jumătate de oră, amestecând încontinuu. Ia cratiţa de pe foc şi toarnă gemul fierbinte în borcane curate, pe care le vei mai fierbe timp de 10 minute în bain-marie. Mușchii vegetali – o soluție decorativă Rețete delicioase: prăjitură cu cremă de brânză dulce și afine Ingrediente: 500 g cremă de brânză dulce la temperatura camerei, 250 g zahăr, 4 ouă, 12 linguri de făină, 2 linguri zeamă de lămâie, 75 g unt topit, 300 g smântână acrişoară, o linguriţă esenţă de vanilie, 300 g afine proaspete sau dulceaţă. Mod de preparare: Toarnă treptat în crema de brânză, zahărul, apoi ouăle şi bate bine până când compoziţia devine o pastă omogenă. Adaugă făina, zeama de lămâie şi esenţa de vanilie, amestecând încontinuu. Separat, amestecă 200 g biscuiţi mărunţiţi cu 3 linguri de unt topit şi 2 linguriţe de zahăr, pune amestecul pe fundul unei forme pentru prăjituri, apoi toarnă peste el compoziţia cu brânză. Coace prăjitura 70 min până se întăreşte pe margini, opreşte focul şi las-o să se răcească în cuptor. Când s-a răcit complet, scoate-o pe un platou şi decoreaz-o cu afine proaspete sau cu dulceaţă de afine. Myosotis, floarea de nu-mă-uita Rețete delicioase: Dulceaţă de tomate verzi Ingrediente: 5 ceşti de roşii verzi decojite şi tăiate în sferturi, 5 ceşti de zahăr, o lămâie tăiată în feliuţe subţiri, un praf de scorţişoară, 2 linguri de unt. Mod de preparare: Pune la foc mediu roşiile, zahărul şi lămâia, amestecând din când în când. Ia primul rând de spumă, apoi adaugă untul şi un praf de scorţişoară şi continuă să fierbi dulceaţa timp de 30 de minute, până se leagă. Pune compoziţia în borcane curate, apoi fierbe în bain-marie timp de alte 10 minute. Dacă îţi place aroma, adaugă în borcane câte o frunză proaspătă de indruşaim. Foto: © matka_Wariatka – Fotolia.com Distribuie articolul pe: