5 rezoluții de Anul Nou pentru locuința ta, pe care să nu le mai amâni

5 rezoluții de Anul Nou pentru locuința ta, pe care să nu le mai amâni

Așa cum la fiecare început de an îți faci planuri și rezoluții pentru familie sau serviciu, așa și locuința ta merită o evaluare și câteva obiective stabilite pentru anul nou.

Renovările sau micile reparații sunt adeseori anulate sau amânate pentru a face loc altor priorități, motiv pentru care este important să încerci să faci chiar și lucruri mărunte pentru a-ți transforma casa într-un loc pe placul tău. Iată care sunt micile lucrări pe care le poți pune în mișcare la început de an și care au puterea de a-ți transforma locuința într-un loc în care să te simți mai confortabil:

Renovează-ți, în sfârșit, baia

Dintre toate încăperile din locuință, baia este cea care rareori are parte de o transformare. Dacă aspectul livingului sau dormitorului poate fi schimbat chiar și cu o noua lenjerie de pat, o altă canapea ori draperii nou-nouțe, designul băii este de așa natură încât nu îți permite să fii foarte creativ cu schimbările. Însă fiind una dintre încăperile tranzitate din locuință, baia este și prima care arată semnele uzurii pe mobilier sau pe plăcile de gresie și faianță. Dacă până acum ai amânat renovarea completă a băii, trebuie să știi că prețul unei astfel de lucrări nu depășește câteva sute de lei, iar dacă te uiți peste aceste oferte la gresie și faianță vei constata că poți scăpa chiar ieftin.

Organizează-ți mai eficient dulapurile

Dacă nu ai apucat să faci curățenie generală în toată casa înainte de Sărbători, acum este momentul perfect să îți reorganizezi dulapurile și rafturile și să scapi de toate lucrurile de care nu ai nevoie. Cumpără-ți câteva cutii de depozitare și aruncă toate vechile cutii, donează hainele și încălțările pe care nu le mai porți și organizează-ți lucrurile, astfel încât să găsești totul cu ușurință, de acum încolo. Folosește câteva etichete colorate și îți va fi mult mai simplu să îți amintești unde ai pus un anumit lucru.

Redu-ți costurile cu întreținerea locuinței

O altă schimbare pe care cu siguranță nu o vei regreta este aceea de a înlocui sursele de energie din casă cu unele ecologice, care să consume mai puțin și să îți scadă costurile cu facturile. De exemplu, poți înlocui toate becurile din casă cu unele care să consume cu până la 80% mai puțin, poți înlocui caloriferul electric cu niște panouri cu infraroșu, mai eficiente din punct de vedere termic sau poți izola pereții exteriori ai casei, pentru a cheltui mai puțin cu încălzirea pe timpul iernii și pentru a-ți menține locuința răcoroasă vara.

Dă un suflu nou casei tale cu o zugrăveală proaspătă

Zugrăvirea locuinței este o operațiune atât de puțin costisitoare și de simplă încât, cu puțină îndemânare, vei reuși să te ocupi singur de ea. Asigură-te că ai bidineaua și pensulele potrivite, precum și nuanța ideală de vopsea, apoi tot ce ai de făcut este să muți mobilierul în centrul încăperii, să îl acoperi cu celofan și să treci la treabă. Nu uita să acoperi cu o bandă adezivă plintele și marginile tavanului, dar și pervazul și tocurile ușii și ale ferestrelor, astfel încât să nu le murdărești de vopsea. Locuința ta va căpăta astfel un aspect proaspăt și nou, cu foarte puțin efort.

Schimbă covoarele din zonele intens tranzitate

Covoarele din hol, din living sau dormitor sunt cele care se uzează cel mai rapid, întrucât în aceste camere ne petrecem cel mai mult timp. De asemenea, aceste covoare sunt mai predispuse la pete și la urme de murdărie dificil de scos, iar un covor murdar poate strica aspectul întregii camere. Sau poți alege să scapi definitiv de covoarele din locuința ta, mai ales dacă citești aceste 10 argumente convingătoare pentru care ele nu mai au funcționalitatea din urmă cu ani de zile și este mult mai practic și sănătos să le elimini din casă.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: korisbo

Distribuie articolul pe: