5 semne clare că trebuie să îți schimbi centrala termică

centrala termica

Durata de viață a unei centrale termice este de aproximativ 10 ani, însă acest termen poate fi prelungit dacă o întreții cum trebuie și nu sari peste verificările tehnice periodice, reviziile anuale și dacă îi schimbi la timp piesele care nu mai dau randament.

Înainte să cheltuiești mii de lei pentru a-ți schimba centrala termică, trebuie să te asiguri că funcționalitatea celei vechi nu mai poate fi recuperată și că folosirea ei în continuare te face mai degrabă să pierzi bani, decât să îi economisești. Iată cum îți dai seama dacă este timpul să îți schimbi centrala termică:

Randament scăzut, costuri uriașe

Centralele termice pe care mulți români și le-au instalat în locuințe i-au ajutat să își reducă facturile la încălzire și să se bucure de o atmosferă confortabilă în casă, pe timpul iernii. Însă pe măsură ce o centrală termică se uzează, randamentul ei scade, iar costurile cresc simțitor. Prima greșeală pe care o fac mulți este că pornesc de la premisa că nu se mai poate rezolva nimic și schimbă centrala cu totul, când soluția ar fi una mult mai simplă. Pe piață se găsesc numeroase astfel de piese de schimb pentru centrale termice, care îi pot prelungi durata de viață, o pot face să funcționeze din nou la fel de eficient ca la început și te pot scuti de o cheltuială de câteva sute de euro.

Reparații tot mai dese și ineficiente

Dacă ai ajuns să chemi reparatorii o dată la câteva săptămâni pentru problemele pe care ți le face centrala termică, s-ar putea să fie timpul să o schimbi. Soluția cea mai simplă pentru a-ți da seama este să rogi un expert să facă o evaluare detaliată a pieselor componente și să îți spună dacă are rost să mai încerci să o salvezi sau dacă nu mai are rost să investești atât de mulți bani în reparații.

Centrala este tot mai zgomotoasa

Orice centrală termică face zgomote atunci când este pusă în funcțiune, însă când sunetele devin deranjante sau zgomotul este mult mai puternic decât de obicei, ar putea fi un indicator al faptului că aceasta este extrem de uzată.

Locuința nu se mai încălzește uniform

Când o centrală termică nu mai dă randament, este posibil ca locuința să nu se mai încălzească uniform. Astfel, unele încăperi sau chiar doar unele locuri dintr-o cameră vor fi mai răcoroase, în timp ce altele vor fi încălzite mai mult decât este cazul. Din cauza diferențelor de temperatură, în unele locuințe apare adeseori mucegaiul, favorizat de pereții umezi. Aceste probleme sunt cauzate, de cele mai multe ori, de centralele termice foarte vechi și uzate, care nu mai pot fi salvate nici măcar prin înlocuirea pieselor de bază. De asemenea, în acest caz vei observa că și facturile la curent sau la gaze vor crește considerabil, întrucât centrala are un randament termic scăzut și nu mai funcționează cum trebuie.

Centrala termică elimină monoxid de carbon

Unul dintre cele mai mari pericole legate de centralele termice este eliminarea monoxidului de carbon, care provoacă intoxicații și inclusiv decese. Monoxidul de carbon este un „pericol invizibil”, întrucât nu are miros, este incolor și nu ne dăm seama că îl inhalăm, motiv pentru care este cu atât mai important să ne asigurăm că centrala nu elimină acest gaz, nici măcar în cantități mici. Centralele termice mai noi sunt dotate cu detectoare, însă în cazul celor mai vechi, pe ardere, flacăra este cea care ne poate alerta: atunci când aceasta își schimbă culoarea din albastru în galben sau portocaliu, este un semn că există o scurgere de monoxid de carbon. Această problemă este una care trebuie rezolvată de urgență, așa că nu ezita să chemi imediat o echipă de specialiști.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: SpeedKingz

Distribuie articolul pe: