5 situații-limită pentru care te poți pregăti încă de pe acum

5 situații-limită pentru care te poți pregăti încă de pe acum

| | Alina Neamțu
Distribuie articolul pe:

Probabil te gândești că nu ți se va întâmpla tocmai ție, dar tot este bine să știi ce să faci în cazul în care te confrunți cu un eveniment neașteptat.

Nu avem control asupra tuturor lucrurilor care ne înconjoară, iar imprevizibilitatea vremii, precum și potențialele accidente casnice ne pun întreaga locuință sub risc. Iar dacă ai oameni în jur care contează pe tine, atunci motivația de a fi cât mai precaut ar trebui să fie cu atât mai mare. Iată ce măsuri de siguranță îți poți lua acum, pentru a te proteja de un scenariu sumbru:

Fii pregătit pentru o pană lungă de curent

Ne dăm seama cât de multă nevoie avem de energia electrică abia atunci când nu o mai avem la dispoziție. Fără curent nu ne putem încălzi, nu putem încălzi apa, nu putem găti, iar o pană de curent de câteva zile poate fi devastatoare, în special pentru persoanele care locuiesc în zone mai izolate. De exemplu, o cabană la munte sau o casă la țară sunt mai expuse unui viscol puternic, care să îngroape sub nămeți curțile, să distrugă principalele mijloace de comunicație și să afecteze rețeaua electrică. Această problemă poate fi rezolvată imediat, dacă ai în casă un aparat salvator precum acesta, care să îți asigure necesarul de energie electrică în orice situație. Astfel, tu și familia ta veți fi în deplină siguranță, până când problemele cu alimentarea energetică vor fi rezolvate.

Organizează-ți propriul kit de supraviețuire

În cazul unui dezastru natural, de exemplu un cutremur sau o furtună devastatoare, nu vei avea timp să cauți prin casă toate lucrurile de care ai nevoie. Este bine să ai un kit pentru astfel de situații de urgență, în care să organizezi toate lucrurile de care vei avea nevoie. Potrivit ready.gov, site-ul guvernului american pentru pregătirea în caz de urgențe, ar trebui să ai la îndemână mâncare, apă, un radio cu baterii, un cuțit, o lanternă, baterii de rezervă, o trusă de prim-ajutor, fluier, măști de praf, o cheie franceză, o baterie externă pentru telefon și o hartă.

De asemenea, este bine să ai organizate separat toate documentele importante, precum certificate de naștere, actele casei și ale mașinii, certificatul de căsătorie, astfel încât să le ai pe toate cât mai la îndemână.

Păstrează-ți o rezervă de apă în casă

Apa este cel mai important element de care avem nevoie pentru a supraviețui. În cazul unei inundații sau a unui al dezastru care te lasă fără apă potabilă, vei avea nevoie de o rezervă considerabilă, care să îți ajungă până când vei avea din nou acces la apă curată. Păstrează-ți câteva bidoane cu apă în cămară, pentru astfel de situații de urgență și asigură-te că pui deoparte pentru toată familia, inclusiv pentru animalele de companie.

Cunoaște pe de rost regulile de siguranță în caz de cutremur

Cutremurele nu pot fi anticipate, iar un seism puternic îți pune viața în pericol, cu atât mai mult dacă nu cunoști câteva reguli de siguranță. De asemenea, este bine să educi copiii cât mai din timp ce să facă în caz de cutremur și să faci simulări cu ei, astfel încât să deprindă aceste reguli. În primul rând, trebuie să știi care sunt pereții de rezistență ai locuinței tale. Sub aceste structuri se află cele mai sigure și rezistente locuri. Stai la depărtare de piesele de mobilier care s-ar putea răsturna, precum corpurile de bibliotecă sau dulapurile suspendate din bucătărie, și nu te poziționa în apropierea ferestrelor sau sub corpurile de iluminat. Dacă ești surprins de cutremur afară, îndepărtează-te pe cât posibil de clădiri, stâlpi de iluminat și cabluri electrice.

Protejează-ți locuința de incendii

46% din incendiile din case pornesc de la aragaz, cuptor sau din cauza vaselor lăsate pe foc, 13% de la instalațiile de încălzire, iar 7% de la instalațiile electrice, restul incluzând accidente minore, alte defecțiuni sau greșeli. Deși sunt puține cazurile în care locuințele sunt distruse în totalitate, este bine să îți iei măsuri de precauție și să îți izolezi casa cu materiale ignifuge, care să nu favorizeze propagarea flăcărilor. De asemenea, evită să păstrezi în locuință substanțe inflamabile sau cu risc de explozie și, în funcție de suprafața locuinței, ia-ți câteva extinctoare, pe care să le ții mereu la îndemână, în locuri ușor accesibile pentru toată lumea.

 

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: weerastudio  

Distribuie articolul pe: