(P) 7 tendințe pe care le vom vedea în 2018, în designul interior și îngrijirea casei

(P) 7 tendințe pe care le vom vedea în 2018, în designul interior și îngrijirea casei

tendinte 2018 design interior

Nu putem vorbi despre tendințele anului fără să trecem în revistă tot ceea ce a fost nou în 2017: conceptul scandinav Hygge, sau arta de a trăi frumos, care ne-a ținut departe de extravaganțe și ne-a adus aproape de simplitate; grădinile din interiorul apartamentelor, căci cum altfel am putea numi tendința de a umple camerele cu plante verzi; dar și câteva idei care i-au făcut pe unii proprietari să își golească buzunarele, cum ar fi redecorarea cu piese vintage (a se înțelege de colecție, nu doar vechi).

Unele dintre aceste trenduri rămân și în 2018 – de exemplu, plantele înșirate pe toate rafturile și printurile cu frunze exotice, cu toate că vedetele anului sunt, mai degrabă, pereții vegetali (te poți gândi la un astfel de perete viu pentru bucătărie sau living).

Avem parte, în 2018, și de câteva tendințe interesante legate de îngrijirea locuinței – au apărut, de pildă, profesii noi, cum este cea de specialist certificat în organizare (professional organizer), adică persoana care te poate ajuta, pe viitor, să ai o casă în care totul e la locul lui și nimic nu se pierde. Pentru o casă mereu îngrijită și lipsită de orice miros neplăcut vine în ajutor și tehnologia, anul acesta, dar despre asta poți citi în cele ce urmează.

Iată, deci, cu ce noutăți se laudă 2018 în materie de design interior și organizarea spațiului din locuință.

  1. Să revenim, pentru moment, la plante. Probabil că te întrebi ce-i cu entuziasmul acesta planetar în fața unor ghivece și de ce vedem tot mai des în paginile revistelor încăperi unde aproape 50% din decor este format din tulpini și frunze de toate formele și mărimile.

Ei bine, această tendință de design face parte dintr-o mișcare verde mai amplă – și creatorii de frumos (arhitecți, designeri, decoratori) sunt conștienți de problemele cu care se confrunta planeta și de nevoia noastră, a tuturor, de a trăi cât mai aproape de natură, așa că vom vedea tot mai mult în următorii ani, în interiorul locuințelor, adevărate grădini, mobilier simplu și soluții eco-friendly.

  1. Adio, vopsea lavabilă sau de orice fel! Anul acesta se poartă pereții cu aspect cât mai natural, dar, ca și în modă, este vorba despre o neglijență studiată. Cu alte cuvinte, nu lăsăm pereții chiar nefinisați, ci folosim cărămida aparentă, care poate avea un aspect rustic sau unul industrial, sau piatra decorativă.
  2. Culorile anului sunt violetul, verdele (de care ne-am bucurat și în 2017), galbenul, portocaliul, nuanțele de roșu, dar și combinațiile alb-negru și verde-albastru. Utilizarea lor poate fi neașteptată: de exemplu, designerii de interior ne recomandă nuanțele de violet, verde și albastru în bucătărie. Nu ies din modă nuanțe precum bronzul și cuprul, pe care le putem alege pentru mici finisaje sau accesorii.
  3. În ceea ce privește tehnologia, noutatea constă într-o soluție care te scapă de mirosul greu de tutun, în cazul în care acesta constituie o problemă în interiorul casei tale. Este vorba despre IQOS, un dispozitiv destinat fumătorilor, care încălzește tutunul, nu îl arde și care face, astfel, uitate fumul, scrumul și mirosul neplăcut. Cu toate că se află deja de un an pe piața din România, anul acesta vei putea descoperi beneficii noi, odată cu lansarea variantei 2.4 plus, care se încarcă mai rapid și trimite alerte prin vibrații.
  4. Mobilierul trebuie să fie metalic și cât mai simplu, în 2018. Ideea vine din țările nord-europene, dar dacă nu îți place metalul, la modă vor fi și piesele de mobilier improvizate, originale, din lemn sau alte materiale, care contribuie și la o mai bună organizare a spațiului din locuință.
  5. O tendință de-a dreptul simpatică, pentru acest an, o reprezintă decorarea pereților cu hărți de mari dimensiuni, fie ele vechi sau moderne. Ca-n vremurile bune.
  6. În sfârșit, 2018 este anul accesoriilor din piele. Poți îmbrăca în piele canapeaua și fotoliile, sau poți alege acest material pentru ramele tablourilor sau pentru a realiza diferite obiecte handmade.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Distribuie articolul pe: