Încălzire eco, eficientă și sustenabilă – Profită de sursele inepuizabile de energie și alianiază-te la tendințele actuale în domeniu. Cu o pompă de căldură performantă vei obține confortul termic din casa ta, pe baza căldurii din aer, sol, apă, o resursă regenerabilă și deloc poluantă.
Citeste si Incalzire electrica prin pardoseala

A încălzi casa prin arderea unor combustibili precum gazele sau lemnul nu mai este de mult singura opțiune. Spiritul eco, de reducere a poluării, a stimulat soluțiile moderne de încălzire bazate pe energii regenerabile. Dintre acestea se disting mai întâi pompele de căldură, care sunt printre cele mai eficiente și ecologice soluții. Cu ajutorul lor se captează căldura din medii cu temperaturi mult mai reduse decât cele din casă, respectiv din aer, apa freatică sau din sol. În funcție de mediul din care „absorb“ căldura latentă, există pompe aer-aer sau aer-apă, sol-apă, apă-apă etc. Pompele de căldură tip aer-aer sunt asemănătoare ca principiu cu aparatele de aer condiționat, presupun costuri reduse de instalare, dar au un randament ceva mai redus la temperaturi negative extreme.

Pompele tip apă-apă folosesc căldura din apa freatică și sunt printre cele mai eficiente, chiar dacă presupun săparea unuia sau a mai multor puțuri. Cele tip sol-apă implică plantarea unui captator sau a mai multora în sol (în foraje la câteva zeci de metri adâncime) pe suprafețe de zeci/sute de metri pătrați. Orice tip de pompă de căldură ai alege, optează pentru un model cu tehnologie Inverter, ceea ce presupune o funcționare constantă, cu intensitate variabilă în funcție de consum, fără multe porniri/opriri, care ar genera o uzură mai rapidă. Este important, de asemenea, ca modul de automatizare și accesorizare a instalației să fie cât mai variat și avansat. Consultarea unui specialist este obligatorie în cazul pompelor de căldură, deoarece se impune o evaluare atentă a necesarului de consum, dar mai ales a surselor de căldură sustenabile din jurul casei (potențialul solului, al apelor subterane, terenul disponibil pentru eventuale mici foraje etc). Expertul îți va recomanda și eventualele conexiuni cu alte sisteme și instalații de încălzire (solare, eoliene etc.).


Citeste si Care sunt cele mai rentabile solutii de incalzire pentru casa ta? Pro si contra
Articol preluat din revista CASA LUX nr. 11/2018.
Text: Lucian Dobraca, Foto. PR