Aprobare pentru decorarea blocurilor cu plante

Aprobare pentru decorarea blocurilor cu plante

Stiai ca ai nevoie de aprobare pentru decorarea blocurilor cu plante? Si da, exista o lege care interzice decorarea fatadei blocului cu plante, in anumite conditii.

Aprobare pentru decorarea blocurilor cu plante

De exemplu, ai voie sa plantezi pe terasele sau pe peretii cladirilor iedera sau vita de vie?

Potrivit Legii Nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai întai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Pe de alta parte, modificarile constructive si utilizarea în alte scopuri a unor parti sau elemente de constructie ale cladirii, cum ar fi ancorarea de suporturi de plante pe pereti, suspendarea unor suporturi de plante de stalpi, pereti, scari interioare, decorarea blocurilor cu plante si alte asemenea, se poate face numai pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct afectati.

Citeste si: Idei pentru terase inguste

Simpla amplasare a unor ghivece cu plante ori a unor plante cataratoare pe terasa ori pe peretii blocului nu reprezinta o modificare constructiva a acestuia, insa va modifica aspectul acestei proprietati comune. Prin urmare, va fi necesara aprobarea comitetului executiv al asociatiei de proprietari si acordul proprietarilor direct afectati.

Similar, in masura in care amplasarea plantelor pe terasa blocului si decorarea blocurilor cu plante schimba destinatia acestui spatiu (fata de destinatia avuta initial), va fi necesar din nou avizul comitetului executiv si acceptul proprietarilor direct afectati cu care se învecineaza spatiul supus schimbarii.

Citeste si: Vita salbatica, culoare pentru ziduri si garduri

In ceea ce priveste sanctiunile, modificarea aspectului proprietatii comune, precum si a elementelor constructive ale cladirii, inclusiv decorarea blocurilor cu plante, fara aprobarile si autorizatiile legale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2500 de lei la 5000 de lei.

In cazul in care spatiul ce se urmareste a fi amenajat cu plante se afla in proprietate exclusiva, acordul asociatiei nu este necesar decat daca exista interdictii pentru o astfel de amenajare in Regulamentul de coproprietate al condominiului respectiv, regulament insusit de proprietari prin semnatura sau prin anexarea acestuia la titlul de proprietate asupra proprietatii exclusive. Astfel, proprietarul este liber sa isi amenajeze proprietatea exclusiva dupa cum va gasi de cuviinta, dar fara a aduce atingere drepturilor proprietarilor vecini.

Text: Amalia Stoica

Foto: www.skyscrapercity.com

Distribuie articolul pe: