Catina de gradina

Catina de gradina

Catina este un arbust fructifer, originar din Asia Centrala, care contine de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele.

catina

Este cultivata pentru proprietatile ei, dar poate sa fie si un minunat arbust de gradina ta.

Pe la inceputul lui august frucele de catina incep sa se coaca, iar culoarea lor intensa si gramezile de de bobite portocalii de pe ramuri fac din catina o planta extrem de decorativa. Plus ca dintr-un arbust iti ies doua-trei borcane de gem de catina.

Are plante femeiesti si barbatesti. Plantele barbatesti sunt mai viguroase, au ramuri anuale mai lungi, mai groase si de culoare inchisa si mugurii mai mari. Catina infloreste la finele lui aprilie inceputul lui mai, sau mai devreme daca iarna a fost blanda si temperatura trece cateva zile de 12-15 grade Celsius.

Citeste si: Gard viu vesnic verde. Cateva trucuri utile

Daca vrei un arbust de in gradina, cel mai bine este sa plantezi puietii de catina toamna sau la inceputul primaverii. Trebuie plantata adanc la cel putin 60 de centimetri adancime, pentru a permite radacinilor sa se dezvolte. Inainte de plantare puietii trebuie sa treaca prin procesul de mocirlire. Radacina puietilor trebuie imbracata intr-un amestec de substante hranitoare pentru planta: balega de vaca, argila, apa si pamant galben.

catina

Catina iubeste soarele si poate fi plantata in locuri puternic insorite, rezista bine si la ger si la caldura extrema. Cu alte cuvinte se simte bine de la minus 35 de grade Celsius, pana spre plus 45 de grade Celsius. Are nevoie de un sol curat, fara buruieni, dar se simte bine in orice tip de sol.

Citeste si: Perioada optima de tundere a plantelor

Fructele se recolteaza la mijlocul lui septembrie. Poti face cu ele dulceata, gem sau sirop, dupa metodele traditionale sau poti manca fructele ca atare. Sau poti sa le lasi pe crengi de dragul decorului si sa astepti sa vina iarna, cand arbustul de catina o sa fie pata de culoare din gradina ta.

Sursa: wikipedia

 

Distribuie articolul pe: