Crizantema de gradina

Crizantema de gradina

Crizantema de gradina este prin excelenta floarea toamnei. Crizantemele se mai numesc si tufanele, dumitrite, margarete de toamna. Toate fac parte din familia Asteraceae, formata din aproximativ 30 de specii de plante perene si sunt originare din Asia.

crizantema de gradina

Crizantemele au fost cultivate in China inca din secolul al XV-lea i.Hr. In Japonia a fost adoptata de Imparat si este simbolul sigiliu imperial. Exista si un festival dedicat crizantemelor numit „Festivalul Fericirii”.

Citeste si: Flori de vara: Crinii de gradina

Crizantema este considerata floarea toamnei, pentru ca incepe sa infloreasca la sfarsitul verii. Crizantemele sunt foarte indragite tocmai pentru culorile lor intense, pentru parfumul lor usor amarui si pentru rezistenta lor care le face potrivite in gradini.

Citeste si: Florile lunii septembrie

Crizantemele se planteaza primavara ca sa aiba timp sa se dezvolte. Vara se uda cu darnicie si de doua-trei ori varfurile plantelor se rup, pana in luna iulie pentru a stimula inflorirea. Daca nu se realizeaza aceasta operatiune, crizantema de gradina face putine flori, iar acestea vor fi mici. Inflorirea plantelor este stimulata de scaderea luminii soarelui. Crizantemele prefera locurile luminoase in gradina, dar nu neaparat in bataia directa a razelor soarelui. Suporta aproape orice fel de sol, dar au nevoie de apa. Pot sa fie plantate direct in sol sau in ghivece.

Tufele de crizanteme de gradina trebuiesc rarite pentru a favoriza circulatia aerului printre plante. Crizantema de gradina ramane inflorita si face serii noi de boboci chiar si dupa ce da bruma.

Citeste si: Plante perene de gradina. Flori cu viata lunga

Desi sunt flori de toamna care rezista brumei, crizantema de gradina nu suporta temperaturile foarte scazute din timpul ierinii. Crizantema de gradina trebuie protejata de frig si inghet. Bulbii se transfera in vase care pot fi pastrate pana in primavara la temperaturi de 5- 10 grade Celsius. Bulbii de crizantema de gradina se pun la iernat, perioada in care vor fi udate foarte putin, atat cat sa nu se usuce, de regula o data la doua saptamani. Bulbii se replanteaza in gradina la sfarsitul lui martie.

Sursa: wikipedia.org

Distribuie articolul pe: