Analiza apei potabile. Ce pret are si unde se face

Analiza apei potabile. Ce pret are si unde se face

Sunt dese situatiile in care o fantana in curte este o necesitate. Apa din fantana este perfecta pentru a uda prin curte sau gradina cu flori, ori de zarzavat, dar ca sa poti sa o bei ai nevoie de analiza apei potabile. Unde o poti face si cat costa, afla de la noi!

In primul rand preturile unei analize complexe a apei din put sau fantana costa intre 250 si 300 de lei in functie de unitatea la care apelezi.

Citeste si: Amenajare gradina si terasa – 3 idei

Cei care doresc sa afle daca apa din propria fantana este sau nu potabila si daca poate sa fie folosita fara a genera alte complicatii se pot adresa oricarei Directii de Sanatate Publica din judetul in care locuiesc sau din orasul resedinta de judet si din Bucuresti, unde se poate face analiza apei potabile.

Citeste si: Fosa septica din beton. Cateva detalii importante

Trebuie spus ca analiza apei potabile implica nu doar analize microbiologice, si identificarea factorilor patogeni care se pot afla in apa, dar si investigatii fizico-chimice, inclusiv in ceea ce priveste concentratia de nitriti si nitrati din apa.

Procedura impune o cerere in nume personal, achitarea taxei, adresa de domiciliu si adresa sursei de apa. Solicitantul primeste sticle sterilizate pentru recoltarea probei pentru analiza apei potabile.   De mentionat ca buletinul cu rezultatul analizelor microbiologice si fizico-chimice se poate elibera in circa o saptamana de la solicitare.

Citeste si: Gradina de la tara

Apa dintr-un put sau o fantana cu apa din alte surse decat cele care provin din reteaua de alimentare cu apa, trebuie testate in ceea ce priveste calitatea si siguranta apei cel putin o data pe an, dar ideal este ca varificarile sa fie facute o data la sase luni, mai ales daca sursa de apa este folosita pentru baut.

Ce date furnizeaza analiza apei potabile?

♦ Apa potabila este apa destinată consumului uman, in stare naturala sau dupa tratare. Buletinul de analiza verifica urmatoarele caracteristici.

♦ Mirosul si gustul apei sunt date caracteristicile acesteia (saruri minerale, alte substante si gaze dizolvate).

♦ Culoarea apei, care este data de substantele dizolvate natural, substante de natura minerala sau organica.

♦ Turbiditatea apei este caracteristica transparentei acesteia si este data de existenta unor particule fine aflate in suspensie in apa. PH-ul reprezinta indicele care defineste aciditatea apei.

♦ Conductivitatea indică totalitatea sarurilor dizolvate in apa.

♦ Clorul rezidual liber reprezinta cantitatea de clor ramasa in apa după dezinfectie pentru asigurarea protectiei sanitare a acesteia.

♦ Amoniul, nitritii si nitratii indica modificari in timp ale calitatii apei, cauzate de surse de impurificare specifice acestui tip de compusi.

♦ Fierul este un component natural al apei, aflat sub forma de compusi (de obicei bicarbonat feros).

♦ Oxidabilitatea reprezinta totalitatea substantelor organice si anorganice oxidabile in apa.

♦ Duritatea totala reprezinta caracteristicile ce le confera apei compusii de calciu si magneziu aflati in solutie.

♦ Aluminiul este prezent in apa in mod natural si indus in urma procesului de tratare pentru obtinerea apei potabile.

♦ Bacterii coliforme, escherichia coli, enterococi, clostridium perfringens sunt microorganisme prezente in mediul inconjurator, dar care nu trebuie sa ajunga in apa potabila.

Sursa: Apa Nova

Distribuie articolul pe: