Fructele, legumele şi plantele aromate din propria grădină pot fi transformate ca prin minune într-o mulţime de reţete răcoroase, numai bune de savurat. Simple, rapide şi delicioase, devin răsplata binemeritată a unui an întreg de trudă.
Sucuri din legume 
Îţi poţi prepara un suc de legume răcoros şi hrănitor din orice legumă, fiecare având beneficiile sale. Dacă nu îţi place gustul, îl poţi schimba foarte uşor, adăugând un măr sau o portocală. Iată trei reţete.
Citeste si: Ce nu stiai despre vinete
Dimineaţa, porţia de energie: 3 morcovi, o ţelină mică, un cartof, o lămâie mică. Pentru un gust mai bun se adaugă o feliuţă de ghimbir şi o portocală.
La prânz, aport de vitamine: o jumătate de sfeclă mică, o jumătate de ridiche neagră mică, 1 sfert de varză albă, 2 morcovi. Poate fi îmbunătăţit cu un măr sau două.
Seara, la cină: 4 ardei graşi, 200 g spanac, un castravete mare, un lujer de ţelină, o ceapă verde.
Cuburile de gheaţă vor avea un aspect mai festiv dacă in loc de apă foloseşti suc de fructe sau dacă prinziin ele fructe mici: zmeură, fragi, mure, cireşe, boabe de coacăze, agrişe etc. Tot din suc de fructe sau din lapte poţi prepara rapid ingheţată pe băţ. Toarnă lichidul in pahare inguste sau in cutii mici de iaurt, ţine la congelator pană ingheaţă, fi xează băţul pentru ingheţată, apoi bagă din nou la congelator. Cand e semiingheţată poţi adăuga fructe sau bucăţele de ciocolată.
Spumă de fructe 
Ingrediente: 1 cană mare cu fructe de pădure, dar şi caise sau piersici coapte, aceeaşi cantitate de zahăr, 2 albuşuri, zeama de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare: pune fructele într-un bol şi ţine-le o jumătate de oră acoperite cu puţin zahăr (fructele mari trebuie tăiate mărunt). Bate albuşurile spumă, adăugând treptat restul de zahăr. Când s-au bătut bine, adaugă treptat fructele şi zeama de lămâie şi continuă să baţi crema până se întăreşte. Apoi toarn-o în pahare şi pune-o la rece.
Citeste si: Salatele verii
Sfaturi: desertul poate fi decorat cu fructe întregi, cu frişcă şi cu frunze de mentă. De asemenea, în loc de pahare poţi folosi câte o jumătate de pepene galben mic.
Iaurt condimentat
Ingrediente: 250 g iaurt gras, o linguriţă de mentă şi oregano tocate mărunt, o jumătate de castravete mic, un praf de sare.
Mod de preparare: într-un bol mic se amestecă iaurtul cu menta, oregano şi castravetele dat prin răzătoarea mare. Se sărează după gust.
Citeste si: Hrana, direct din grădină
Sfaturi: pentru o savoare intensă, menta şi oregano trebuie să fie proaspete. Dacă nu te deranjează aroma, poţi adăuga o jumătate de căţel de usturoi pisat, iar dacă îţi doreşti o gustare mai lichidă, o poţi îndoi cu lapte. La final, decorează cu feliuţe de castravete şi mentă tocată.
Producție: Sabina Ușurelu
Foto: Shutterstock