Cum se îngrijește corect primula

Cum se îngrijește corect primula

Primula este una dintre cele mai iubite flori ale românilor. Planta există în circa 400 de soiuri, unele perfect adaptate pentru exterior, altele pentru interior. Colorată, veselă și plină de simboluri pozitive, primula dă viață multor încăperi.

Primula este ideală pentru a fi oferită în dar, pentru că simbolizează atât tinerețea, cât și dragostea și iubirea înflăcărată. Petalele acestei flori reflectă femeia în semnificații precum nașterea, inițierea, perfecțiunea, odihna și moartea. În tradiția populară, primulele aveau în trecut un rol prevestitor. Se spunea că cei ce găseau în drumul lor primule înflorite, aveau parte de mult noroc, iar cultivarea în grădină a acestor plante proteja animalele din curte de boli și pe oamenii acelei gospodării de farmece și vrăji.

Dacă ai o primulă, trebuie să știi că nu va rezista în interior dacă încăperea este foarte caldă sau dacă nu este aerisită în fiecare zi. Temperatura de confort pentru primule este de circa 15 grade Celsius, așa că va sta foarte bine pe holuri, în încăperile mai puțin calde sau pe pervazul ferestrelor îndreptate spre nord și vest, pentru că iubește lumina, dar nu suportă razele directe ale soarelui.

Citește și: 5 secrete pentru trandafiri spectaculoși toată vara

Atenție la frunze: acestea pot cauza reacții alergice! Durata de viață a unei plante în ghiveci este de doi ani, dar în grădină primula poate deveni perenă.

Această plantă nu este decorativă doar prin florile sale, ci și prin frunze. Frunzele sunt oval-alungite, de culoare verde intens și aspect gofrat, acoperite de perișori fini și pufoși. La unele specii, frunzele au margini dantelate și foarte rotunjite, asemeni frunzelor de mușcate. Florile sunt grupate în buchete și apar primăvara sau toamna, în vârful unor tije cu înălțimi variabile (10 până la 25 cm), ce pornesc din centrul rozetei de frunze. Florile pot atinge 5 cm în diametru, au 5 până la 8 petale ușor dantelate și se prezintă în variate nuanțe de roșu, roz, alb, galben, portocaliu și mov.

primula

Primula se înmulțește prin separarea tufelor, toamna sau primăvara, după trecerea florilor sau după ce planta iese din perioada de vegatație. Semănarea se face la răcoare, din februarie până în aprilie, între 10 și 14 grade, frigul fiind o condiție necesară pentru reușita însămânțării.
Întrucât semințele sunt extrem de mici, acestea se presară în miniseră sau propagator și nu se acoperă cu pământ, căci au nevoie de foarte multă lumină.

Planta germinează în 14 -20 de zile, timp în care li se va asigura umiditate ridicată. Chiar și după germinare, până la obținerea răsadurilor viguroase, se va ține sub observație atât temperatura, ce nu trebuie să depășească 18 grade, cât și umiditatea și lumina.

Primula are nevoie de aer proaspăt, lumină și umiditate constantă. Nu suportă perioadele de lipsă a apei și tolerează greu lipsa luminii. Pe de altă parte, umiditatea excesivă (bălțirea apei) produce mucegaiuri.

În grădină, preferă locurile largi, aerisite și ușor umbrite. Au nevoie de sol fertil și bine drenat, iar pe cele argiloase și nisipoase nu le suportă.

Iarna nu au nevoie de protecție specială: un strat de frunze presărat deasupra solului, înainte de primul îngheț, este mai mult decât suficient. Vara este mai dificilă pentru primule, zilele toride fiind ucigătoare pentru aceste plante. Acesta este și motivul pentru care trebuie plantate în grădină numai în zonele cu umbră sau în partea de nord și vest a curții.

Majoritatea speciilor înfloresc începând cu luna martie și până în mai, iar la mijlocul verii intră în repaus, partea aeriană uscandu-se treptat și dispârand în final cu totul.

Citește și: Plantele potrivite într-o locuință Feng Shui

 

 

Sursă foto: iStock

Distribuie articolul pe: