Proiectul de arhitectura. Care este pretul corect

Proiectul de arhitectura. Care este pretul corect

Poti sa construiesti o casa fara sa ai proiectul de arhitectura, dar aceasta iti va aduce costuri sumplimentare pentru ca o sa fie nevoie de adaptari, modificari si imbunatatiri ulterioare. Cum nu este recomandat sa te scumpesti la tarate si sa te ieftinesti la faina, recomandarea este sa-ti fac casa plecand de la proiectul de arhitectura si asta pentru ca economii la constructia casei faci tocmai avand acesti proiect, realizat de un arhitect, si in nici un caz ocolind acest pas.

proiectul de arhitectura

Daca esti in cautarea unui proiect de arhitectura ieftin poti alege unul din cele care sunt disponibile la preturi foarte mici. Cele mai multe sunt case tip, iar casa in care bagi o caruta de bani o sa semene cu multe altele. Solutia ideala este o casa personalizata, iar asta inseamna ca iti ridici casa plecand de la proiectul de arhitectura. O sa ai o casa adaptata nevoilor familiei, gusturilor si stilului tau. Evident asta costa. Care este pretul corect?

Citeste si: Hotelul Capsulelor, cea mai bizara constructie din lume

Exista niste limite minime si maxime. In principiu se poate spune ca proiectul de arhitectura se plateste raportat suprafata locuibila a casei, ceea ce pare normal. Cel mai bun pret il vei avea daca platesti proiectul de arhitectura la numarul de metri patrati locuibili. Pretul se modifica in plus sau in minus, in functie de cateva detalii. Cele care conteaza cu adevarat sunt nivelul de detaliere al proiectului si implicarea viitorului proprietar in realizarea acestuia pentru ca astfel arhitectul isi pune la contributie puterea de creatie, gasind solutii la necesitatile, propunerile si dorintele viitorului proprietar.

planul de arhitectura

Citeste si: Casă tradițională românească

Proiectul de arhitectura pentru o casa presupune colaborarea intre mai multe discipline: arhitectura, inginerie – rezistenta, instalatii. In plus un proiect de casa  facut in baza unui plan de arhitectura implica raspunderea arhitectului pentru stabilitatea si rezistenta casei.

Tot arhitectul este cel care, pe langa proiectul de arhitectura, rezolva si proiectarea rezistentei si a instalatiilor (electrice, sanitare, termice), dar si a documentatii pentru certificatul de urbanism, a avizelor si acordurilor, preum si a autorizatiei de constructie. Toate acestea inseamna documente extrem de complicate, care presupun maximum de birocratie si mult timp.

Citeste si: Proiecte de case traditionale romanesti

Daca luam in calcul costurile pentru proiectul de arhitectura – in medie de 4-10 euro pentru metrul patrat construit, valoarea finala a unui proiect poate varia in medie de la 2000 la 3000 de euro, dar suma iti garanteaza o casa eficienta, solida si … cu acte in buna regula.

Cu cat casa este mai mare cu atat costurile pe mp, pentru planul de arhitectura, cresc.

Din experienta celor care au construit casa fara un plan de arhitectura personalizat se poate afirma ca acesti 2-3000 de euro pot reduce costurile de constructie cu circa 10.000 de euro la pretul total al case si, pentru ca planul de arhitectura face casa functionala si adaptata la gustul tau, nu mai ai nevoie de imbunatatiri. Mai mult, un plan realizat de un arhitect creste valoarea finala a casei cu circa 10-15 la suta comparativ cu o casa facuta fara planul de arhitectura, din ochi sau dupa planuri tip, descarcate liber de pe Internet.

Sursa foto: archiform3d.com

Distribuie articolul pe: