Ce țevi alegi?

Ce țevi alegi?

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

teviŢevile constituie partea nevăzută sau… văzută dintr-o încăpere. Dacă este să vorbim despre cele din baie sau din bucătărie, este necesar să se ştie că fiecare dintre aceste ţevi, indiferent că sunt din cupru sau din pexal, este normal să corespundă unor cerinţe: să fi e rezistente la variaţiile de temperatură şi la coroziune, să nu prezinte rugozităţi (pentru a asigura o trecere uşoară a lichidului), să fi e perfect etanşe la îmbinări şi foarte bine izolate acolo unde este cazul.

Citeste si: Instalatia sanitara la o casa. Cateva sfaturi si pret orientativ

La montarea unei central termice sau înlocuirea caloriferelor se folosesc ţevile de cupru sau pexal. Spre deosebire de cele din pexal, mai ieftine, dar foarte cerute pe piaţă, ţevile din cupru sunt recomandate deoarece au o durată de viaţă mai mare şi sunt considerate mai rezistente. Nicio formă de poluare (lichidă sau gazoasă) nu penetrează cuprul şi nu ajunge în fluidul vehiculat prin ţeavă. Ele sunt mai scumpe, dar avantajele sunt multiple.

În afară de faptul că sunt mai rezistente în timp, ele se comportă foarte bine şi la variaţiile de temperatură, şi la acţiunea razelor ultraviolete. În plus, cuprul nu permite dezvoltarea bacteriilor, distrugându-le în apă.

Citeste si: Instalaţiile – în ordinea montării lor

Și țevile din pexal au niște plusuri, neincluzând în calcul costul lor mai economicos. Prezintă un sistem de structură (sunt realizate în sistem stratificat, dintr-o parte centrală din aluminiu şi două straturi de protecţie) care permite folosirea lor la diverse sisteme de încălzire, dar şi la reţelele de alimentare cu apă potabilă (rece sau caldă), cu temperatură de până la 95 de grade. Atenţie însă în momentul achiziţionării, deoarece este indicat să cumpăraţi ţevile din pexal numai de la punctele autorizate în domeniu, după ce aţi consultat şi un specialist. Evitaţi „plimbările” prin bazar, acolo unde – este adevărat – puteţi găsi ţevi de toate felurile, la preţuri extrem de mici şi deci tentante, dar de o calitate îndoielnică.

Iată şi câteva păreri ale micilor sau marilor meşteri legate de calitatea ţevilor „Cea mai bună soluţie este plasticul, pentru că nu interacţionează chimic cu apa. Eu agreez incălzirea pe cupru şi apa caldă/rece pe pexal”. „Ţeava zincată pentru ţevi in perete am inţeles că e cea mai sigură şi mai fi abilă soluţie”.

Citeste si: Casele eco, eficiente energetic

„Un amic are centrală la vilă de 10 ani… Instalaţia e din pexal. A zis că n-a avut probleme niciodată. E drept, pexalul e sensibil la ultraviolete”. La urma urmei, părerile sunt impărţite. Dar, cum pe piaţă se găsesc ambele materiale, este evident faptul că amandouă pot fi utilizate fără probleme. Depinde şi de meseriaşii care le instalează, de cat de uşoară au mana şi de seriozitatea cu care-şi fac treaba.

Producție: Ruxandra Ion

Foto: Ariston

Distribuie articolul pe: