Eco

Incalzirea pe peleti. Costuri si avantaje

Incalzirea pe peleti. Costuri si avantaje

Cum e la tine in casa, e cald? La mine da, pentru ca folosesc incalzirea pe peleti, iar meritul este al fostului proprier care si-a montat o varianta cu centrala termica cu peleti. Adevarul este ca m-am strambat din nas cand am vazut, si m-am intrebat de ce ti-ai pune o centrala care costa 1000 de euro si care sa foloseasca peleti. M-am gandit ca o sa fie o intreaga bataie de cap cu procurarea acestora, cenusa din centrala si alte minunati. Aproape ca as fi vrut sobe de teracota cu lemne. Mi-a trecut si il laud pe fostul proprietar pentru ideea avuta si pentru incalzirea pe peleti. E cald, e ieftin, e simplu, eficient si, mai ales eco.

Incalzirea pe peleti (2)

Incalzirea pe peleti este o solutie de incalzire ecologica. Chiar de doua ori ecologica. Nu numai ca este vorba despre biomasa (lemn) deci o materie combustibila regenerabila, dar peleti si incalzirea pe peleti folosesc tocatura lemnoasa, deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice, rumegus, scoarta, resturi de copaci, plante prelucrate si cultivate special in acest scop. Ecologic curat!

Citeste si: Revizia centralei termice. Cat costa si de ce trebuie sa o facem

In plus, prin incalzirea pe peleti puterea calorica a materialelor combustibile este sporita, fiind mai mare decat a lemnului obisnuit. Si nu este tot: peleti ard cu foarte putine emisii de fum si noxe, costuri de transport sunt mici, exista o logistica imbunatatita de stocare si utilizare automatizata. Cenusa rezultata reprezinta sub 1,5% din masa care arde este un excelent ingrasamant natural.

Incalzirea pe peleti este o solutie foarte buna pentru zonele fara gaze, pot sa inlocuiasca perfect lemnele, sunt ideali in centralele de bloc, de cartier sau pentru instalatii industriale.

Citeste si: Panourile infrarosu. Sisteme eficiente de incalzire

Incalzirea pe peleti (1)Inclazirea pe peleti pentru o casa izolata bine cu suprafata de circa 180-200 de metri patrati poate sa fie complet asigurata cu o centrala termica pe principiul celor pentru lemne, adaptata pentru peleti. Se asigura incalzire si apa calda, din octombrie pana in mai, cu circa 4,5-5 tone de peleti. O tona de peleti costa in jur de 150-160 de euro. Un calcul mediu arata ca incalzirea si apa calda se invart in jurul a 500 de lei pe luna. Costurile pentru un apartament normal de 2-3 camere este de circa 170 de lei pe luna, pentru apa calda si caldura la maximum de confort. Rentabil, nu?

Si inca un amanunt pentru cei care se incalzesc cu gaze si lemne. Un sac de peleti de 15 kilograme, asa cum arata pachetele standard pentru cei care au trecut la incalzirea pe peleti este echivalentul a opt metri cubi de gaz natural sau a 35 de kilograme de lemne cu 25% umiditate (adica foarte, foarte bine uscate).

Citeste si: Centrala termica pe lemne

Una peste alta, incalzirea pe peleti este o afacere. Oricum daca ai planuri in acest sens tine cont ca ai nevoie de o centrala care trebuie cumparata si instalata si de un abonament la firma care te aprovizioneaza cu peleti, ceea ce poate inseamna o serie de costuri in plus.

Sursa: ecohornet.ro

Distribuie articolul pe: