Cresonul, cum il cultivi acasa

Cresonul, cum il cultivi acasa

cresonul

Cresonul (Lepidium Sativum), este planta cu cea mai scuta perioada de germinare. Despre creson se spune ca este planta care creste oriunde. Cresonul este o planta utila, sanatosa, plina de beneficii pentru organism, iar cu foarte putin efort si cu o investite minima poti avea creson la discretie la tine acasa.

Citeste si: Peperomia, cea mai adaptabila planta de apartament

Cresonul este originar din Orientul Mijlociu. Egiptenii aveau o adevarata pasiune pentru creson si erau constienti de beneficiile acestuia pentru sananate. Cresonul se foloseste in stare proaspta (lastarii si frunzele) pentru salate si mancare, iar semintele drept condiment sau pentru a obtine un fel de mustar. Frunzele de creson au aroma de hrean, dar mult mai fina si mult mai placuta. In 100 de grame de frunze proaspete se ascunde o mica farmacie, acestea fiind pline de vitamine, minerale si enzime binefactoare.

Pentru toate acestea cresonul merita cultivat acasa, in gradina (daca ai) sau in tavite pe geamul bucatariei. Cresonul se poate cultiva oricand si oriunde.

In recipient sau ghiveci pune 4-5 centimetri de pamant de buna calitate si imprastie semintele de creson. Acopera semintele cu un stray foarte subtire de pamant de 1-2 milimetri. Poti sa acoperi semintele si cu nisip. Uda cu grija pentru ca semintele sa ramana sub stratul de pamant. Semintele de creson trebuie ferite de lumina in primele zile dupa plantare, asa ca o solutie foarte buna este sa acoperi vazul cu un cartorn. Perforeaza din loc in loc cartonul (oblic) pentru a permite aerului sa circule, fara ca semintele sa fie afectate de lumina.

Citeste si: Flori de apartament care iti inveselesc casa

Cresonul gremineaza in doua zile. Pentru cultivarea acestuia nu este nevoie neaparat de pamant. Poate creste si in vata, dar in acest caz trebuie recoltat imediat ce implineste o saptamana de la plantare, pentru a fi gustos si sanatos. Daca semintele sunt de calitate pot avea din sapte in sapte zile o noua recolta de creson. Frunzele de creson pot fi congelate imediat dupa recoltare si folosite fara decongelare (se pun direct congelate in supe, tocanite) in mancare.

Citeste si: Busuioc in ghiveci. Cateva sfaturi pentru o planta frumoasa

Cresonul este neam cu broccoli si varza, este foarte rezistent, iar cultivat in gradina poate fi recoltat in decurs de patru luni. Cresonul are sistemul radicular dezvoltat superficial, la suprafaţa solului. Are nevoie d emulta apa, dar fara ca aceasta sa balteasca, de aceea cultivarea cresonului se face pe straturi inaltate.

Sursa foto:  pixabay.com

Distribuie articolul pe: