Proiecte de casa pe teren ingust

Proiecte de casa pe teren ingust

In zonele rezidentiale, din cauza aglomeratiei si a preturilor ridicate solutia sta in proiecte de casa pe teren ingust. Chestiunea este atat de comuna pentru proiectele urbane incat, deja nu mai este o problema in sensul strict al cuvantului. Exista zeci de proiecte de casa pe teren ingust, unele chiar senzationale. Totul este sa ai un arhitect bun.

Proiecte de casa pe teren ingust

Citeste si: Proiecte de case mari cu mansarda

Arhitectii s-au specializat, obligati de urbanizarea haotica, fara respectarea unor norme legale si pot gasi solutia de proiect de casa pe teren ingust, indiferent cat de… ingust este terenul. Problema nu este doar o dificultate in Bucuresti sau in alte orase mari din Romania, ci este o chestiune majora de urbanism si in alte orase din Europa. Exista case construite pe terenuri care au o deschidere stradala de doar 2,5 metri. Situatia se intalneste in Amsterdam,  iar casa nu arata deloc rau si este chiar comoda si functionala.

In Romania exista cateva reglementari in cazul acestor proiecte de casa pe teren ingust, astfel ca deschiderea minima este de 8 metri, pentru locuintele insiruite, si de 12 metri pentru cele izolate, iar suprafata totala a lotului de casa in zonele intravilane nu poate sa fie mai mic de 200 mp. Mai sunt si alti indicatori care trebuie luati in calcul la realizarea acestor proiecte de casa pe teren ingust, esentiale fiind inaltimea locuintei in raport cu cele din jur, daca acestea exista, distantele laterale si alte detalii care pot varia de la un caz la altul in functe de constructiile care exista in jur, daca acestea exista.

Proiecte de casa pe teren ingustCiteste si: Modele de case cu garaj

Aparent, aceste proiecte de casa pe teren ingust te condamna sa faci o casa vagon sau sa te duci, in mod clasic,pe inaltime. Daca vei cantari bine ofertele si daca vei avea mai multe proiecte de casa pe teren ingust, de unde sa poti alege, este foarte posibil sa ai mari si placute surprize.

Citeste si: Proiecte de casa cu veranda

Idei si detalii utile pentru proiecte de casa pe teren ingust

♦ Mergi pe spatii mari la parter, lasa bucataria deschisa si zone de transparenta.
♦ Scara interioara este mai placuta daca o faci in doua segmente, sau chiar in trei. Astfel reusesti sa echilibrezi latimea mica cu inaltimea.
♦ Lasa ferestre mari catre fatada si spatele casei. Lateralele sunt de regula foarte apropiate de constructiile invecinate.
♦ Aseaza in zona centrala baile, scara, spatiile anexe, bucataria si camerele mici care pot tolera mai usor ferestre in zone slab luminate.
♦ Adauga terasa sau macar un balcon in spatele casei.
Mansarda este o buna solutie, chiar necesara in cazul acestor case, mai ales daca esti limitat la unul, doua nivele. Ai avantajul luminii la discretie, care poate sa fie sursa pentru toata casa, daca este gandita o combinatie de volume pe verticala si orizontala, care sa valorifice ferestrele mansardei.
♦ Pentru a da senzatia de spatiu si de a echilibra liniile pe adancime cu cele pe laterala mergi pe zone care comunica vizual.
♦ Foloseste linii curbe, din materiale care poti fi modelate, la interior (gips-carton), pentru a rupe monotonia liniara si dezechilibrul spatiilor.
♦ Adauga casei, un demisol sau macar un beci si renunta la garaj, sau amplaseaza-l in subteran. Implica costuri dar creste eficienta case si sporteste mult valoarea ei, plus ca te ajuta sa faci economie de spatiu.

Sursa foto: ©FranckBoston/Fotolia/©adpePhoto/Fotolia

Distribuie articolul pe: