Fereastra cu flori. Cateva sfaturi pentru jardiniere

Fereastra cu flori. Cateva sfaturi pentru jardiniere

Una din cele mai simple solutii decorative pentru casa este fereastra cu flori. Pentru asta avem cateva sfaturi pentru florile din jardiniere. Fereastra cu flori este cea mai buna solutie atat pentru casele individuale, dar si pentru ferestrele apartamentelor la bloc, precum si pentru balcoane. Pentru a te bucura de frumusetea pe care o ofera fereastra cu flori trebuie sa respecti cateva reguli pentru a profita din plin de acesata cale decorativa.

Fereastra cu flori este un succes garantat daca alegi cele mai potrivite flori si jardinierele potrivite. Cand vine vorba de ferestre cu flori trebuie spus ca partea cea mai complicata si cea de care depinde toata intrepinderea este alegerea si intretinerea jardinierelor, pentru ca de ele depinde frumusetea florilor din fereastra.

fereastra cu flori

Citeste si: Muscata, floarea balcoanelor vesele

Fereastra cu flori trebuie sa fie o sursa de frumusete si bucurie pentru ochi, asa ca este esential sa alegi cu atentia dimensiunea jardinierelor, atat in ceea ce priveste lungimea acestora cat si adancimea. Cea mai practica solutie este sa folosesti un suport de forma unor jardiniere in care sa asezi un strat de pietris fin iar peste acesta ghivece mai mari sau mai mici cu flori. In felul acesta elimini riscul de a avea pereti murdariti de stropi care sar din jardiniere, cand ploua sau de prelingerea excesului de apa pe pereti. Eviti ca stropi de apa cu pamant sa sara pe pereti si pe ferestre daca vei aseza un strat de pietre deasupra pamantului din ghiveci. Dar, atentie! Exista flori care nu suporta acest tratament.

Poate fi tentant sa cumperi jardienere cat mai mari, astfel incat sa poti acoperi mai mult spatiu gol fara mari batai de cap si sa ai o fereastra cu flori bogata si colorate. Ceea ce conteaza este ca jardiniera, care sa-ti ofere  fereastra cu flori, sa fie foarte bine fixata si cat mai bine izolata.

Citeste si: Pozitia corecta a plantelor din casa

Daca vrei o fereastra cu flori mereu frumoase cel mai bine este sa alegi flori sezoniere, exact in perioada potrivita lor si sa folosesti un pamant artificial, eventual chiar din burete imbibat cu apa si nutrienti. Eviti murdarirea peretilor, ai garantia ca florile vor fi foarte frumoase, dar acestea trebuie schimbate o data la 4-5 saptamani.

Citeste si: Luna mai in gradina de legume

O buna solutie pentru fereastra cu flori este sa combini mai multe specii de flori in aceeasi jardiniera, iar pentru asta poti apela la un truc foarte simplu, cu o singura conditie: sa alegi jardiniere adanci ca sa ai suficient spatiu pentru plantarea in straturi: la cel mai jos nivel, poti planta bulbii mari, urmati de cei mai mici, iar la stratul superior, poti planta plante pitice.

Vei avea o fereastra cu flori ca in reclame daca vei planta in aceiasi jardiniera aceasi floare in culori diferite. Este esential sa alegi flori potrivite cu orientarea ferestrei, adica flori care iubesc soarele sau plante care tolereaza o insolatie redusa.

Citeste si: Panselute. Bucuria din gradina de toamna

Conteaza foarte mult cum aranjezi plantele in jardineiera. Cele curgatoare se planteaza pe margine, cele mici in primul rand, iar plantele inalte la mijlocul jardinierei sau pe linia din spate.

Pentru o fereastra cu flori perfecta alege pentru geamurile orientate spre sud muscate, craite, petuni, coleus si nemtisor. Ele rezista bina in bataia directa a soarelui. Pentru nord alege begonia si feriga, iar pentru ferestrele orientate catre nord sau vest: impatiens si plante suculente.

Fereastra cu flori o sa arate perfect daca vei folosi combinatiile de culori cu cel mai puternic impact. Iata cateva contraste cromatice care vor atrage toate privirile: galben-albastru, orange-violet, roz-mov, violet-lila, rosu-verde. In aceasta paleta cromatica plantele se pun reciproc in evidenta, iar culorile vor aparea mai vii, mai stralucitoare.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: