Fundatia casei. Un plan de actiune

Fundatia casei. Un plan de actiune

Este putin probabil sa-ti faci singur fundatia casei. O vor face mesterii si specialistii, dar este bine si util sa stii in linii mari care sunt pasii pe care trebuie sa-i indeplinesti atunci cat torni fundatia casei. Vorba mamei: chiar daca esti cucoana mare trebuie sa stii cum se face curat ca sa nu te pacaleasca menajera! Tot asa si cu fundatia casei.

fundatia casei

Fundatia casei este cea mai importanta parte din constructia unei case. Garanteaza structura de rezistenta si trebuie realizata stiind cu precizie care este forma finala a casei sau planurile de viitor pentru casa. Cu alte cuvinte daca faci o casa pe un singur plan dar ai in calcul extinderea ei pe inaltime, fundatia trebuie facuta din prima astfel incat sa suporte supra-sarcina ulterioara. La fundatia casei conteaza esential, structura terenului, clima, capacitatea solului de a drena apa, inaltimea panzei freatice si alte cateva detalii despre care vorbim mai jos.

Citeste si: Mansardarea unei case vechi. 4 detalii esentiale

Nu lasa pe mana oricui fundatia casei, pentru ca daca este prost realizata vei pune in pericol toata casa si nu doar la un seism major, ci pur si simpl in perioada imediata dupa finalizarea casei cand casa se „aseaza” cum spun construtorii. In plus reparatiile ulterioare sunt foarte dificile, foarte costisitoare sau chiar imposibile.

fundatia caseiIn functie de teren si de proiectul de casa exista mai multe tipuri de fundatii: fundatii continue, fundatii izolate sub stalpi, fundatii radier general, fundatii pe piloti sau fundatii in trepte si mai multe combinatii intre acestea.

Cel mai des casele individuale, fie ca sunt pe un plan, fie ca sunt pe mai multe, au fundatii izolate sub stalpi ori fundatie sub intreaga constructie. Diferentele sunt date natura terenului  si planul casei. Un al treilea element fundamental este adancimea de inghet specifica zonei in care urmeaza a fi construita casa si asta pentru ca in cazul betoanelor neizolate, care pot fi supuse actiunii apei, inghetul poate produce fisuri grave si poate duce la macinarea fundatiei, fapt care pune in pericol toata structura de rezistenta a casei.

Citeste si: Proiecte de casa cu veranda

Turnarea fundatiei este etapa esentiala, dar pregatirea terenului cu atentie si dupa cum scrie la carte este garantia unei turnari corecte si de maxima calitate. Deci acorda maxima atentie pregatirii terenului. Asta inseamna amenajarea generala a terenului pe care va fi amplasata constructia si a platformei de lucru, executarea de santuri pentru scurgerea apei in afara zonelor de lucru, pentru ca aceasta sa nu ajunga in gropile de fundatii, trasarea fundatiilor (etapa unde trebuie sa masori de 10 ori!), executarea sapaturii si indepartarea apei subterane.

Citeste si: Extinderea casei. Detalii esentiale

Nu accepta nici o trasare din ochi, nu tolera nici o abatere de la proiect.

Impune mesterilor care lucreaza la fundatia casei sa monteze si sa pastreze reperele in afara zonei de lucru pentru ca acestea sa poata fi mentiune pe toata durata construtiei si a avea garantia corectitudinii puneri in practica a planului. Erorile acceptate nu au voie sa depaseasca mai mult de 0,5 centimetri la 10 metri, spun constructorii. In caz contrar vei avea un adevarat paienjenis de crapaturi pe toti peretii casei.

Etapa care precede turnarea betonului este cea a sapaturilor, facute de regula mecanizat. Sapatura fundatiei trebuie protejata, apa, daca apare, fie si accidental, trebuie inlaturata rapid.

Citeste si: Proiecte de case sub 100 de metri patrati

Cand se ajunge la turnarea fundatiei, structura trebuie captusita cu cofraje. Nu face greseala sa te alegi cofraje de proasta calitate, pentru ca daca se deformeaza fundatia casei o sa aiba de suferit. Etapa de baza pentru fundatia casei este betonarea. Ai mare grija la compozita betonului. Reteta betonului pentru fundatia casei trebuie facuta in raport cu rezistenta impusa prin proiectul pentru casa si, neaparat, trebuie verificata. Ca regula general trebuie sa mai stii ca betonarea fundatiei casei poate fi executata in straturi de circa 30 centimetri (la asezarea prin vibrarii manuale) si maximum 40 centimetri in cazul vibrarii mecanice. Tine minte si ca fundatia casei nu se toarna la temperaturi mai mici de 5° Celsius si nici peste 30° Celsius. Temperetura ideala este  intre 15-25° Celsius.

Sursa foto: ©Elenathewise/Fotolia / ©ChristianDelbert/Fotolia

Distribuie articolul pe: