Pregătiri în aşteptarea iernii reci

www.pixabay.com

Maria Iosip, loc. Galaţi, jud. Galaţi
 
Dragă redacţie,
Locuiesc o bună parte de timp la ţară, aşa că vă scriu ce am făcut noi pentru a întâmpina iarna pregătiţi.
Din vară am curăţat soba şi coşul de fum. După ce vine frigul şi cad toate frunzele, măturăm şi curăţăm cu o lopăţică sau şpaclu toate frunzele şi mizeria din jgheaburile acoperişului. În felul acesta mărim durata de viaţă a jgheaburilor şi vom avea apă curată de ploaie sau din zăpadă.
Toate frunzele le măturăm şi le depozităm într-un loc anume, iar primăvara săpăm pământul la hârleţ, cât mai adânc şi încorporăm compostul format din găinaţ, frunze moarte şi resturi menajere vegetale. Am cumpărat lemne, le-am despicat, aranjat lângă casă şi acoperit cu folii mari de plastic. În grădină am adunat ultimele legume. Soţul a cules strugurii, a descurcat via şi a strâns aracii. Nu îi lăsăm în pământ, căci putrezesc. Toate uneltele folosite în primăvară sau vară: sapă, greblă, lopată, hârleţ, chitonag (o unealtă cu vârf ascuţit cu care se fac găuri în pământ pentru araci ori la semănat porumb), lopăţele, le curăţăm cu grijă, pe unele le ungem cu ulei ars şi le păstrăm la adăpost. În grădina de zarzavat am săpat pământul, am făcut straturi şi am semănat pătrunjel. Tot aşa am făcut şi cu leuşteanul.
Continuarea acestui articol în revista Practic Idei nr. 11/2016.

Distribuie articolul pe: