Socul, taierea ca arbust decorativ

Socul, taierea ca arbust decorativ

socul (3)Socul, pe numele lui oficial Sambucus L. este o planta din grupa arbustilor, cu 20-30 de specii. Face parte din familia Adoxaceae. Cea mai cunoscuta specie este socul negru (Sambucus nigra). Sunt doua specii de soc, cel negru si cel rosu.

Socul rosu infloreste in aprilie-mai, un pic inainte sau un pic dupa ce apar si frunzele. Socul negru infloreste in mai-iunie atunci cand tufa este deja formata si acoperita cu frunze. Culoarea fructelor de la socul negru se schimba din rosu in mov negricios, in timp ce la socul rosu ele raman de culoare rosu deschis.

Citeste si: Plantarea arbustilor de catina

Socul, si cel negru si cel rosu, creste spontan pe langa case si garduri sau la marginea padurilor sau plantat in gradina.

Socul infloreste la inceputul verii, sunt parfumate, dar frunzele au un miros neplacut daca sunt frecate in mana.
Fructele au foarma unor bobite negru-violacee, dispuse in ciorchine. Socul, apreciat ca remediu natural, a fost folosit din cele mai vechi timpuri in medicina traditionala, iar stiinta moderna a probat calitatile speciale ace acestuia.

Citeste si: Plantarea arbustilor fructiferi toamna

Socul este adorat de albine, insecte si de medici naturisti, dar este o mare bucurie si pentru gradinari.

socul (2)Desi nu este o frumusete, pentru ca are ramuri cioturoase si acoperite de scoarta crapata, socul este foarte rezistent si suporta sa fie tuns fara nici un fel de probleme. Il poti lasa sa creasca in voie la marginea gradinii, langa gard si vei avea oprotectie sigura pentru gradina, tot anul, si flori de soc la discretie vara.

Citeste si: Aronia, arbustul minune

socul (5)Cel mai bine pentru gard viu se preteaza socul rosul, dar si cel negru se descurca destul de bine, desi daca il transformi in gard viu inflorescentele s-ar putea sa scada, daca nu este tuns corect si la vreme. Ideal este sa-l tunzi in octombrie – februarie, pentru ambele varietati sunt potrivite tunderile de intinerire pe perioada de iarna. Tunderile drastice pot avea loc numai in martie dupa ce riscul de ger aspru trece.  Tunderea drastica este necesara daca tufele au devenit prea mari iar productia de flori si fructe scade. Socul este viguros asa ca poate fi tuns scurt fara probleme. chiar si pana la  pana la 50 centimetri de sol.

Atunci cand tunzi socul este important sa nu tai punctul de ramificare al tulpinii principale, pentru ca astfel cresterile ulterioare vor produce o tufa deasa si frumoasa. Lastarii care rasar din radacinile de suprafata se pot indeparta pe toata durata anului. Ei se taie cat mai aproape de baza cu putinta.

Citeste si: Gradini vesnic verzi

Daca vrei sa dirijezi socul sub forma de copacel trebuie indeparatate crengile de la baza. Cand tai crengile groase taie cu o taietura de jos in sus, dupa care continua sus in jos. Acest mod previne scurgerea de seva. Creanga se taie la cativa centimetri de tulpina. Ciotul se scurteaza dupa aceea daca este necesar. Este important sa nu afectezi scoarta de la baza crengii taiate. Ranile aparute in urma taierilor se acopera cu substante speciale care izoleaza si vindeca. Socul nu se tunde niciodata cand este frig, dar nici cand temperaturile trec de 10 grade Celsius.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Distribuie articolul pe: