Am plantat ghimbir, iată cum!

www.pixabay.com

Zonica Florea, loc. Măneciu Pământeni, jud. Prahova
 
Dragi prieteni practici, 
Vă povestesc despre ghimbir.
La noi îl găsim în supermarket sub formă de rizom sau la plicuri ca pudră. Ghimbirul este o plantă erbacee perenă originară din regiunile tropicale. Are nevoie de temperaturi ridicate şi umiditate, dar nu trebuie ţinut în plin soare, umbra îi prieşte mai mult. De mult timp am încercat să îl cultiv, dar fară succes. Dar am aflat că rizomii din supermarket sunt trataţi cu substanţe care împiedică creşterea, de aceea dacă vrei să plantezi ghimbir, rizomul trebuie ţinut în apă cel puţin 12 ore. Aşa că am căutat rizomi cu câţiva muguri mai verzi. I-am ţinut în apă o zi şi apoi i-am plantat. După vreo 3 săptămâni într-un ghiveci a crescut un colţişor verde care în 3 săptămâni a ajuns să măsoare 20 de cm şi i-a dat şi o frunzuliţă.
Ghimbirul se foloseşte în scop culinar sau medicinal. Dacă tăiaţi o feliuţă din rizom veţi observa că gustul este iute, dar suportabil, iar aroma este plăcută. În bucătărie, ghimbirul este un excelent condiment cu care se asezonează mâncărurile, carnea. În caz de indigestie, crampe abdominale, stări de vomă, o cană de suc de ghimbir face minuni. Ceaiul din ghimbir ajută în cazul sinuzitei, răguşelii, laringitei şi congestiilor respiratorii. O feliuţă de ghimbir ţinută sub limbă alungă senzaţia de greaţă şi răul de maşină. Ghimbirul are proprietăţi afrodisiace, tonifiante, este bogat în fosfor, magneziu. Consumaţi ghimbir cu orice ocazie, merită!

Distribuie articolul pe: