Salcia din gradina. Ce avantaje iti aduce

Salcia din gradina. Ce avantaje iti aduce

Salcia din gradina este un arbore minunat care o sa dea farmec spatiului verde din jurul casei.

Salcia din gradina vine cu cateva avantaje si poate sa fie in anumite situatii o solutie excelenta pentru drenarea solului dintr-o gradina umeda sau dintr-o zona cu panaza freatica la mica inaltime.

salcia din gradina

Citeste si: Plantarea nucilor altoiti

Exista situatii in care salcia din gradina a pus umarul la secarea apei din beciul casei si la prevenirea infiltratiilor, si asta pentru ca salcia este avida dupa apa, iar doua-trei salcii pe o supravata de 1000 de mp pot efectiv drena locul in mod natural. Evident ca acest beneficiu depinde de calitatea solului din gradina si este necesar sa existe o cat de mica panta care sa dirijeze natural apa catre salcie. Nu in ultimul rand salcia din gradina isi va face treaba, si chiar foarte bine, daca conditiile generale ii vor fi propice.

Citeste si: Cei mai rezistenti pomi fructiferi

Salcia din gradina face parte din familia Salicaceae, de arbursti cu frunze cazatoare si crengi elastice, creste inalta si creste destul de repede, ceea ce este un avantaj in plus pentru a ofera o umbra placuta si sanatoasa. In acest moment se cunosc peste 500 de specii de salcii in intreaga lume, care toate pastreaza capacitatea de a drena bine solul.

Frunzele salciei sunt alungite si au forma de sabie, cresc pana la 10 cm lungime si au o nuanta argintie. Acestea apar la primele raze de soare primavara, salcia din gradina fiind primul arbore care o sa inverzeasca. Frunzele salciei se vor inverzi pe masura ce se maturizeaza si se ingalbenesc toamna. Florile salciei arata ca niste muguri pufosi, care se mai numeste si matisori.

Citeste si: Protejarea pomilor fructiferi iarna

Salcia se simte bine intr-un mediu temperat cu ierni blande si veri umede. Salcia din gradina se planteaza la cat mai mare distanta de casa, in locul cel mai jos din curte. Radacinile de salcie sunt viguroase si merg singure in cautarea apei, asa ca daca locul este umed la suprafata si lutos, impermeabil in adancime salcia o sa-si intinda radacinile la suprafata, iar daca solul este afanat si umed in profunzime radacinile se vor duce in adanc. Trebuie tinut seama de aceste detalii pentru ca in locurile umede si lutoase radacina de salcie poate strica fundatii si poate face viata grea altor plante.

Citeste si: Plantarea brazilor iarna

Salcia se inmulteste usor, este nevoie doar sa tai crengi sau ramuri de la o salcie batrana si sa le sadesti intr-un pamant fertil si umed imediat ce solul se dezgheata, cel mai bine la finele lunii martie, dupa ce ramura taiata a inverzit. Salcia are nevoie de foarte multa apa, asa ca in perioadele sacetoase trebuie udata din abundenta. Solutia cea mai buna este sa sadesti salcia in locul cel mai jos din gradina, exact acolo unde dupa ploaie balteste apa.

Salcia din gradina o sa se simta mereu bine in apropere de o fantana, nu va seca fantana, dar va asigura o apa foarte pura pentru ca radacina absoabe impuritati, nitriti si minerale grele, pe care le depoziteaza in lemn.

Poti face sub salcie locul de luat masa in gradina. Sub salcie este mai racoare si umbra rara a acestea face locul extrem de placut.

Sursa foto: ©roger_ashford-Fotolia.com

Distribuie articolul pe: