Casa la rosu sau casa la gri? Cea mai buna alegere

Casa la rosu sau casa la gri? Cea mai buna alegere

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Subsemnatul cauta casa, asa ca – observator fin fiind constat ca cele mai multe case de vanzare sunt din categoria casa la rosu sau casa la gri. Am sucit dilema: casa la rosu, casa la gri, care este cea mai buna alegere, pe toate partile si va marturisesc propria mea experienta cu toate partile bune si rele.

Citeste si: Proiecte de case mari cu mansarda

Daca vrei o casa a ta, la constructia careia sa pui umarul si sa bifezi obligatia de a lasa in urma ta o casa, cea mai buna alegere este casa la rosu, pentru ca iti ofera cateva satisfactii majore si o experienta – nu neaparat placuta, dar pe care o vei tine minte si o vei povesti la randul tau.

Casa la rosu costa putin, poate sa vina la pachet cu avantajul unui teren destul de mare, eventual foarte bine pozitionat, dar implica un plan de viitor foarte bine intocmit si o suma de bani importanta pentru a duce casa la rosu, in forma finala, locuibila. Marele beneficiu este ca respectiva casa la rosu o sa devina o casa dupa gustul, nevoile si placerea ta.

O casa la rosu e ca si cum ai infia un nou-nascut. Uiti ca nu l-ai facut tu.

Ca sa ramanem in aceeasi line a comparatiilor, o gasa la gri e ca si cum ai lua de crescut un copil de vreo 3 ani. Casa la gri reprezinta o casa semifinisata, fata de casa la rosu – aceasta beneficiaza, de regula, de urmatoarele finisaje in plus termoizolatie si hidroizolatie (dar nu obligatoriu definitivata complet), acoperis cu sistemul complet, finisaje pereti interioare si exterioare, dar pana la vopsea, parchet, gresie, faianta, pe care urmeaza sa le alegi si sa le pui singur, instalatii electrice si tamplarie exterioara. Casa la gri este mai scumpa decat o casa la rosu, dar investitiile ulterioare sunt mai mici.

Casa la gri este de regula cu 10-15% mai ieftina decat o casa la cheie, in timp ce casa la rosu este cu circa 45% mai ieftina decat o casa la cheie.

Casa la rosu te poate ajuta sa faci economi dar numai daca faci un plan foarte serios si daca te orientezi catre materiale cu pret mediu. Manopera este unul din elementele care ridica mult pretul unei case la rosu, pe care urmeaza sa o duci la forma finala.

Citeste si: Proiecte de case economice

Trebuie facuta precizarea ca daca in cazul unui apartament la rosu, costurile finale sunt mai mici decat daca ai cumpara apartamentul la cheie, in cazul unei case individuale la rosu, costurile sunt ceva mai mari decat costul unei case la cheie. Diferenta vine din manopera si din costurile montarii instalatiilor – gaze, apa, energie electrica, iar costurile depind direct de calitatea finisajelor.

Citeste si: Proiecte de case fara etaj cu 3 dormitoare

Este bine de stiut care sunt diferentele de cost intre o casa la rosu, o csa la gri si o casa la cheie. Defalcarea costurilor, de la serviciile de proiectare si asistenta financiara, pana la organizare de santier reprezinta 4 % din costul final al casei. Structura, de la fundatie la acoperis reprezinta 36-40 %, zidaria 6-8 %, instalatiile 10-12 %, iar finisajele 43-45%. Aceste costuri arata ca cea mai mare parte din cheltuieli sunt cele de la casa la rosu la casa la cheie care pot ajunge la circa 60-62% din valoarea totala a investitiei, incluzand aici, finisajele si instalatiile.

Sursa foto: ©Mr_Twister-Fotolia.com

 

Distribuie articolul pe: