Eco

Cele mai economice becuri

Cele mai economice becuri

Cum-alegi-un-bec-2Becurile economice au costuri de achiziție mai ridicate, este adevărat, dar costurile totale sunt cu două treimi mai mici decât în cazul becurilor tradiționale. O sursă economică de iluminat echivalează cu aproximativ 10 becuri tradiționale, care consumă de aproximativ 5 ori mai multă energie electrică pentru a funcționa.

Citeste si: Cum se schimba un bec?

Becurile economice se găsesc în mai multe variante de temperaturi de culoare: alb-lumina zilei, alb neutru și alb cald. Pentru o cameră de locuit este potrivit albul cald, pentru un birou sau pentru o bucătărie vă recomandăm albul neutru, iar pentru un efect rece și profesional, puteți folosi albul rece. Indicațiile referitoare la puterea maximă admisă, măsurată în wați , se găsesc pe fasungul sursei de lumină, la fel ca la cele tradiționale. Corespondențele între becurile cu incandescență și cele economice sunt următoarele: 25 wați – 6 wați , 40 wați -8 wați , 60 wați -12 wați, 100 wați -20 wați .

Iată câteva avantaje ale folosirii becurilor economice:

-sunt la fel de mici ca și becurile cu incandescență, cu lumină caldă.
-au o durată de viață de până la 6 ani.
-realizează o economie de energie de până la 80%.
-sunt disponibile pe piață și sub formă de lumînare sau globuri.
-sunt indicate pentru iluminatul în zonele de locuit.
-calitatea becurilor economice este net superioară celei becurilor cu incandescență, dar și aceasta variază în funcție de producător.

ID-10064847Becurile economice au și dezavantaje:

-au dimensiuni mai mari decât becurile tradiționale.
-sunt sensibile la variațiile de tensiune.
-prețul unui bec economic este mult mai mare decât al unui bec cu incandescență.
-lumina caldă, similară cu lumina solară, nu poate fi obținută cu becurile economice.
-în cazul spargerii sticlei, eliberează un gaz nesănătos și mercur.

Citeste si: S-a descoperit metoda reducerii consumului de energie

O nouă tehnologie își face apariția pe piața de iluminat, și anume becurile cu LED-uri. Consumul ajunge la aproximativ de 0,2 wați/LED, ceea ce înseamnă că au costuri de funcționare foarte, foarte reduse. Un alt avantaj ar fi că aceste componente ale unui bec cu LED-uri nu suferă uzură, durata lor medie de viață fiind de 100.000 ore. Becurile cu LED-uri sunt foarte rezistente, deoarece nu dispun de un filament de wolfram și nici nu au un glob de sticlă fragil, iar în cele mai multe cazuri sunt folosite la iluminatul decorativ, dimensiunile lor reduse facilitând acest scop.

O altă alternativă la becurile tradiționale sunt lămpile care funcționează pe bază de energie solară. Acestea nu necesită conectarea la circuitul de curent al casei, se fixează pe perete sau în pământ, poziția ideală fiind cu celulă solară spre sud.

Există și sisteme separate, în care lampa și unitatea de energie solară nu sunt legate permanent, iar celula trebuie să înmagazineze 3-4 ore de lumină în acumulator pentru ca lampa să funcționeze 12 ore pe timpul nopții.

Echipa Casa si Gradina.ro

Sursa foto:  FreeDigitalPhotos.net

Distribuie articolul pe: