Bolile trandafirilor. Cum îi îngrijeşti

Bolile trandafirilor. Cum îi îngrijeşti

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

bolile trandafirilor (3)Bolile trandafirilor sunt inevitabile, dar cu tratamente specifice, cu atenţie şi cu masuri de prevenire acestea pot fi evitate.

Există şi soluţia vindecării în cazul în care bolile trandafirilor apar, iar despre toate acestea vorbim în cele ce urmează.

Citeste si: Ghid pentru taierea trandafirilor urcatori primavara

Trandafirii sunt atacaţi de boli provocate de ciuperci, bacterii şi viruşi, dar sunt sensibili şi la dăunători.

Principalele boli ale trandafirilor sunt: făinarea, pătarea neagră şi rugina. Făinarea apare mai ales pe vreme secetoasa, pe când bolile trandafirilor, cum sunt pătarea neagră şi rugina, apar pe vreme ploioasă şi rece. În replică soarele şi udarea corecă sunt primele tratamente care pot prevenii şi vindeca bolile trandafirilor.

Se spune că este mai uşor să previi decât să vindeci, iar acesta este valabil şi pentru a evita bolile trandafirilor.

Iată ce ai de făcut pentru sanatatea trandafirilor.

bolile trandafirilorÎn primul rând alege trandafirii în funcţie de condiţiile de mediu, regulă esenţială pentru dezvoltarea ulterioară a acestora. Zonele umede supun trandafirii la riscul putrezirii, în timp ce locurile umbrite favorizează apariţia dăunătorilor. Ţine cont de aceste detalii!

Citeste si: Plantarea trandafirilor. 5 sfaturi pentru a se prinde

O altă măsură care trebuie luată pentru a evita bolile trandafirilor este îngrijirea corectă a acestora. Asta înseamnă ca trandafirii să fie udaţi atat cât trebuie şi când trebuie.

Este necesară administrarea de îngrăşaminte, raportat la calitatea solului şi la gradul de dezvoltare al tufelor de trandafiri. Pe de altă parte nu este recomandat să exagerezi cu fertilizarea pentru că asta poate atrage afidele.

O altă masură care trebuie luată sunt tăierile de formare şi întinerire ceea ce permite aerisirea tufelor, măsură absolut necesară mai ales în zonele sau perioadele cu umiditate ridicată. O ultimă măsură care previne bolile trandafirilor este aşezarea de mulci pe pământ, în jurul rădăcinii trandafirului.

bolile trandafirilor (2)Citeste si: Trandafiri de dulceata

Constant trebuie să îndepartezi frunzele moarte şi să urmăreşti dacă apar insecte şi semne de boală. Stropirea şi folosirea chimicalelor trebuie făcută cu mult discernământ, atat de dragul mediului, cât şi pentru a proteja insectele beneficie care fac treaba unor adevăraţi sanitari în grădină. De exemplu gargăriţa se hrăneşte cu afide, chrysopa cu puricii plantelor, oua de molii şi omizi.

Citeste si:Trandafirii pitici. Cum ii ingrijesti

Tratamentele preventive trebuie aplicate ţinând cont de evoluţia climei, de istoricul anilor trecuţi şi de starea generală a vegetaţiei şi este de dorit să alegi produse ecologice, pe care să le foloseşti în cantitatea recomandată şi frecvenţa indicată de fiecare producător în parte.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Distribuie articolul pe: