10 trucuri pentru o casa Zen

10 trucuri pentru o casa Zen

Transformă-ţi spaţiul într-o oază de relaxare eliminând obstacolele vizuale, folosind iluminarea potrivită şi alte trucuri.

casa zen

Nu este uşor să păstrezi o atmosfera Zen într-o casă, acest lucru implică mai mult decât stilul ales. Ai nevoie să stabileşti reguli prin care fiecare obiect are locul său bine stabilit, indiferent dacă scopul său este de a înfrumuseţa camera, de a creşte confortul sau amândouă motivele. Casa şi Grădina îţi prezintă 10 trucuri prin care poţi imprima un sentiment de linişte şi echilibru casei tale.
1. Păstrează ordinea.
Dezordinea creează un obstacol vizual. De fiecare dată când vezi un teanc de hârtii, bijuterii amestecate sau un teanc de rufe, o parte a minţii lucrează pentru a rezolva această dezordine. Dacă vrei să fii mai relaxat acasă, începe prin a-ţi forma un obicei din a păstra ordinea în casă în fiecare zi. Când vei avea în faţa ochilor doar ordine şi totul va fi la locul lui îţi va fi mai uşor să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut sau să te relaxezi.

2. Elimină aglomeraţia din dulap şi organizează-te.
Una este să păstrezi ordinea în casă şi alta este să elimini complet aglomeraţia de haine şi obiecte. Dar când vei reuşi să sortezi şi să organizezi fiecare şifonier, sertar şi bufet şi să păstrezi doar lucrurile de care ai nevoie şi pe cele care îţi plac – vei avea un mare motiv în plus să te simţi bine. Activităţile zilnice care îţi luau foarte mult timp sunt acum simple, iar lucrurile pe care până acum le găseai cu greu îţi sunt la îndemână.

3. La nevoie ia-ţi un ajutor.
Da-ţi seama dacă ai nevoie de ajutor de la un specialist şi în acest caz cel mai bine îl laşi pe acesta să îşi facă meseria. Poţi angaja o menajeră pentru curăţenie, un decorator care să te ajute să îţi descoperi stilul, un arhitect pentru reamenajare şi astfel poţi da casei tale aspectul şi confortul pe care ţi-l doreşti.

4. Încorporează cele 5 elemente.
Nu te opri la plante în ghiveci – dacă vrei să aduci natura în casa ta asigură-te că ai toate cele 5 elemente naturale: apa (tablouri, o fântână, plante într-un bazin cu apă), pământul (pietre, plante), focul (lumânări, arome naturale, un şemineu), metalul (mobilă, unelte) şi lemnul (mobilă, plante).

5. Păstrează suprafatele de podea libere.
Ca şi la punctul 1, faptul că menţii podeaua liberă şi într-o stare de curăţenie te ajută să te concentrezi pe probleme curente. Dacă ai grămăjoare de lucruri care încep să se adune în diverse locuri din casă – poate că nu ai găsit un loc mai bun pentru ele – atunci forţează-te să le găseşti un loc; în felul acesta te asiguri că nu te mai împiedici de ele de fiecare dată.

6. Mai puţine decoraţiuni, dar mai de impact.
În loc să adaugi un număr semnificativ de decoraţiuni ieftine, fă-ţi un plan să reduci numărul acestora şi să le păstrezi doar pe cele care au o importanţă deosebită pentru tine. Câteva obiecte frumoase aşezate în locurile corespunzătoare pot aduce mai multă inspiraţie şi satisfacţie; reducerea numărului de decoraţiuni îţi va permite să le apreciezi mai mult pe cele pe care le-ai păstrat.

7. Reglează-ţi lumina.
Învaţă să apreciezi lumina naturală şi să o foloseşti cât mai mult. Chiar şi când lumina începe să scadă pe seară, ia în calcul să foloseşti lumânări în loc de lumină electrică. Şi pentru că tot suntem la capitolul lumină electrică: înlocuieşte-ţi întrerupătoarele cu potenţiometre variabile – diferenţa constă în atmosfera pe care o poţi crea cu acestea din urmă.

8. Ai grijă la texturi.
Ia întotdeauna în calcul toate cele 5 simţuri şi nu doar aspectul vizual. Materialele naturale au unele dintre cele mai bune texturi – iuta, pielea învechită, mătasea şi lemnul natural pot fi alegeri cu impact major in zona texturilor.

9. Foloseşte arome naturale.
Ai observat că în majoritatea dintre cele mai importante şi atrăgătoare magazine există şi o aromă deosebită? Sau cum prima dată când îţi umpli plămânii cu uleiurile aromatice de masaj te relaxezi şi te simţi bine? Aroma poate avea un efect surprinzător de puternic asupra stării de spirit. Creează-ţi şi în casă o atmosferă relaxantă, purificatoare, evitând mirosurile artificiale şi utilizând arome naturale precum cele din lumânările din ceară, uleiuri esenţiale, produse de curăţat naturale şi flori proaspete.

10. Conştientizează zilnic unde te afli.
La practicarea meditaţiei se foloseşte câteodată un clopot care are rolul de a te readuce cu atenţia în prezent. Fă-ţi o listă de lucruri pe care le faci de mai multe ori pe parcursul zilei şi alege unul pe care să îl foloseşti pe post de clopoţel. Poate fi orice, atât timp cât îl repeţi de suficiente ori de-a lungul zilei – de la aranjarea perdelei şi spălatul mâinilor până la umplerea unui pahar cu apă sau verificarea emailului. De câte ori faci acest lucru opreşte-te o clipă, respiră şi fii conştient de momentul respectiv.
Pe tine ce te face să te simţi mai relaxat în casa ta?

 

Sursa: houzz.com

Sursa foto: EPSTOCK – Fotolia.com

Distribuie articolul pe: