Fructele de aronia pentru tratarea răcelii

www.pixabay.com

Monica Antoniciuc, loc. Galaţi, jud. Galaţi
Dragă redacţie,
De curând am aflat despre un arbust foarte folositor. Este vorba despre aronia. Văzusem arbustul în grădina soacrei mele în Rumeantev-Cahul, alături de alţi arbuşti fructiferi, dar acele fructe mici, negre cu gust amărui astringent nu le băgasem în seamă. Aronia provine din America de Nord, la noi i se mai spune şi scoruşul negru. Atinge 1,50-
2 m. Se cultivă şi pe la noi, dar destul de puţin, din păcate, deşi este rezistent la temperaturi scăzute şi secetă, iar fructele proaspete se vând şi cu 30 lei/kg. Există trei tipuri de aronia. Fructele mici şi negre ale scoruşului de la noi se coc în lunile iulie-august şi pot fi consumate direct crude, uscate sau preparate sub formă de sirop, vin, ceai, dulceaţă, gem. Fructele consumate ca atare sunt foarte eficiente pentru tratarea şi prevenirea răcelilor, dar nu trebuie depăşită doza de 30 g pe zi. Îmbunătăţesc sistemul imunitar, echilibrează metabolismul şi scad nivelul hormonilor de stres, al glicemiei, ajută în cazul pierderilor de memorie. Datorită cantităţii semnificative de antioxidanţi reduc alergiile, împiedică îmbătrânirea prematură, normalizează tensiunea arterială, sporesc acuitatea vizuală. Se recomandă în caz de intoxicaţii, despresii ori insomnii. Fructele au gust amărui, astringent. Pentru că se apropie sfârşitul anului, vă doresc sărbători fericite! La mulţi ani!

Distribuie articolul pe: