Sfaturi pentru economisirea energiei electrice

Sfaturi pentru economisirea energiei electrice

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

economisirea energiei electrice (1)Dacă ideea de a economisi energia electrică din spirit ecologist nu te convinge, cu siguranţă ai nevoie de sfaturi pentru economisirea energiei electrice, macar pentru că toţi suntem interesaţi de facturi cât mai mici.

Citeste si: Iluminatul exterior. Cateva idei, cateva argumente

Dar ce implică economisirea energiei electrice?

Cea dintâi metodă de economisirea energiei electrice este telecomanda, care practic se poate instala pe orice sistem electric din casă de la jaluzele la uşa de garaj.

Cu ajutorul telecomenzii, economisirea energiei electrice se face cu ajutorul bateriilor. Dacă ai o casă „electrică” soluţia cea mai bună stă în adaptarea a tuturor aparatelor electrice din casă la o telecomandă de tip universal care va însemna mult mai puţine griji şi un mecanism mai uşor de învăţat şi folosit.

Citeste si: Argumente pentru panourile solare. Opinii de specialist

Profită la maximum de lumina naturală. Asta înseamnă sa ai jaluzele interioare, eventual şi exterioare sau rulouri ori copertine care pot fi trase, în funcţie de intensitatea luminii solare. În fapt împuşti doi iepuri dintr-un foc pentru ca a regla intensitatea luminii solare care intră în casă înseamnă automat şi menţinerea unei temperaturi de confort. Tine minte că lumina aduce căldură aşa că profită pe cât se poate de lumina din sezonul rece şi limitează accesul razelor soarelui în casă, vara.

economisirea energiei electrice (2)Foloseste numai aparate electrice cu termostat. Acestea sunt esenţiale pentru economisirea energiei electrice şi sunt mai sigure pentru utilizarea casnică. Foloseste senzori, mai ales dacă locuieşti într-o casă mare sau ai copii. Ei sunt cei care uită cel mai des lumina aprinsă în locurile cele mai diferite şi deseori aceasta rămâne funcţională mult timp, inutil. Senzorii de mişcare care activează lumina în locurile intens traficate pot fi un aliat în economisirea energiei electrice, iar investiţa se amortizează în doar câteva luni. În plus este foarte placut când „cineva” are grijă să-ţi aprindă lumina!

Citeste si: Cum se schimba un bec?

Este posibilă economisirea energiei electrice şi în afara casei. Casa luminată este o casă şi frumoasă, şi pusă la adăpost. Poţi să folosesti lampi solare de gradina sau, pentru siguranţă suplimentară lampi alimentate de la reţea cu sezori de mişcare. Surpriza ca lumina să se aprindă pe neaşteptate este un excelent „câine de pază”. Senzorii te scutesc de întrebarea dacă ai lăsat sau nu lumina aprinsă, sau daca ai aprins sau nu lumina in faţa casei, noaptea.

Citeste si: Lampi solare de gradina. Idei parctice

Una din măsurile care pot duce la economisirea energiei electrice sunt sistemele automate. Sunt parctice în casă, în gradină, în garaj şi sunt aproape o necesitate în casele mari, cu curte.

Economiasirea energiei electrice implică şi utilizarea becurilor cu putere mare şi consum mic, a spoturilor luminoase, a sistemelor de iluminare locală, care nu sunt doar practice şi eficiente energetic, dar şi foarte decorative pentru casa ta.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Distribuie articolul pe: