Trucuri de amenajare pentru bucataria in stil rustic

Trucuri de amenajare pentru bucataria in stil rustic

Dacă vă întrebați cum să amenajați bucătăria în stil rustic, vă venim în ajutor cu câteva idei și trucuri pentru a aduce aerul specific acestui stil chiar în inima casei dumneavoastră. Bucătăriile rustice sunt calde, frumoase, șarmante dar în același timp diferite, ținând cont de specificul geografic. Căldura și intimitatea își fac loc în casa dumneavoastră și prind viață cu ajutorul stilului rustic.

?????

Citeste si: Bucatarie alba. O solutie perfecta

În stilul rustic un loc aparte îl are printre materiile prime lemnul. Lemnul și mobilierul din lemn conferă valoare pieselor realizate din acest material și se remarcă prin durabilitate și rezistență. Bucătăriile rustice pot fi realizate cu specific italian, nordic, britanic, provensal, grecesc, etc.

Citeste si: Idei creative pentru bucatarie

Bucătăriile rustice în stil franțuzesc și italian au ca element comun specific mobila în nuanțe pastelate, ou de rață, crem, alb murdar, lemn natur, cărămiziu deschis, ocru, verde și tente de albastru iar ceramica nu lipsește aproape niciodată din finisajele unei astfel de bucătarii. Bucătăriile rustice în stil nordic sunt realizate de cele mai multe ori în nuanțe reci și conțin mici accesorii realizate din piatră naturală. Mobilierul rustic nordic deseori include dulapuri din lemn, fără uși și geamuri, unde se expune vesela din ceramică pictată.

Citeste si: Amenajare pentru camara din bucatarie

Corpurile de mobilă au rafturi multe și geamuri cu accesorii lucrate manual cum ar fi dantele și perdeluțe albe, electrocasnicele sunt bine ascunse, incorporate în blaturi și în mobilier, chiuveta și bateria sunt realizate în stil clasic (porțelan sau piatră), nicidecum prea modern sau futurist. Finisajele unei bucătarii rustice sunt bine definite, cu modele geometrice, de cele mai multe ori modelul tablei de șah fiind ideal pentru stilul rustic.

Finisajele pentru pereți, pardoseala (marmură, gresie sau teracotă) și corpurile de iluminat au un rol important în definirea stilului rustic al unei bucătarii. Ideal ar fi atunci când alegeți un stil pentru amenajarea bucătăriei, să îl respectați și să îl definiți până în cele mai mici detalii, pentru autenticitate și pentru bun gust.

În continuare vă vom prezenta câteva idei utile și trucuri în amenajarea unei bucătarii în stil rustic:

1.     Presărați strălucire și luminozitate prin mici pete de culoare cum ar fi fețe de masă vesele, vaze cu flori, draperii și perdele cu imprimeuri colorate, ghivece sau recipiente pentru alimente cu modele ieșite din comun.
2.     Folosiți accesoriile cu bun gust: coșulețe sau suporturi de rafie așezate pe blaturi sau pe rafturi, porțelanuri și farfurii din ceramică la vedere, tablouri, cutia de pâine, vase suspendate, suporturi pentru ustensilele de bucătărie, vaze cu flori, dar și obiecte din fier forjat și lemn.
3.     Nu vă sfiiți să folosiți ceramică! Farfurii, căni, borcane pentru alimente și condimente, vaze pentru flori, ghivece, toate realizate din ceramică și așezate la vedere contribuie la conturarea stilului rustic.
4.     Atenție la aparatele electrocasnice și la amestecul dintre modern și rustic. Alegeți modele de aparate electrocasnice în nuanțe cât mai neutre și realizate cât mai clasic, apoi încercați să le întrepătrundeți cu elementele rustice din bucătărie. Le puteți incorpora în mobilier sau ascunde cu ajutorul perdeluțelor și draperiilor cu imprimeuri culinare.
5.     O masă din lemn masiv, cu multe scaune, tot din lemn, poate constitui elementul central al unei bucătarii rustice, dar în același timp puteți realiza o insulă în centrul bucătăriei care să cuprindă toate utilitățile, iar pe margine să amplasați doar dulapuri și rafturi.
6.     În stilul tradițional, un obicei frumos este agățarea vaselor și a instrumentelor de gătit de tavan, idee care poate fi ușor implementată fie deasupra insulei centrale, fie pe suporturi laterale, între rafturile suspendate și dulapurile joase.
7.     Elementele naturale trebuie să își facă simțită prezența fie vizual, fie olfactiv, așa că plasați mici vaze cu flori parfumate sau ghivece cu flori mirositoare la fereastră sau chiar pe în mijlocul mesei. De asemenea puteți să agățați pe ici-colo o funie de usturoi, crenguțe de condimente sau ardei iute uscat.
8.     În stilul rustic sudic se obișnuiește ca peste pardoseală din marmură, gresie sau teracotă să fie așezate covoare lucrate manual, cu modele tradiționale, în nuanțe viu colorate, din fibre naturale.
9.     Puteți opta pentru o piesă de mobilier special construită pentru depozitarea sticlelor de vin, a accesoriilor de degustare și de asemenea pentru expunerea butoiașelor tradiționale cu vin.
10.   În decorul rustic italian se încadrează foarte bine șeminee sau sobe placate cu piatră sau cu teracotă.

Sursa foto: hepta.ro

Echipa Casa si Gradina.ro

Distribuie articolul pe: