Echilibrul formelor pentru decoratiunile interioare

Echilibrul formelor pentru decoratiunile interioare

echilibrul formelorEchilibrul formelor pentru decoraţiunile interioare trebuie privită ca fundaţa unei case. Culoarea este primul element care defineşte un spaţiu interior apoi, aproape la egalitate, foma elementelor de decor, care prind viaţă şi pot fi modelate, prin culoare. Dar oricâtă atenţie ai acorda detaliilor, fără echilibrul formelor orice amenajare interioară este sortită eşecului.

În orice ambient trebuie să existe echilibrul formelor, dar şi o armonie între formă, culoare și textură.

În decoraţiuni interioare exită trei forme de echilibru: simetria (foarte ușor de obținut, dar monotonă), echilibrul asimetric (linii, culori și forme, care nu se suprapun) şi echilibrul radial (un obiect central în jurul căruia sunt dispuse elemen). Echilibrul formelor vine din repetiţie şi contraste, care scot în evidenţă detaliile, dau personalitate locului şi conţinut volumelor. Este principiul petelor de culoare care se repetă, pentru a substanţă şi a pune în evidenţă echilibrul formelor.

Citeste si: Culori inchise pentru casa. O solutie calda

Echilibrul formelor are zone acute şi zone neutre, pentru că o cameră unde toate obiectele sunt puse în valoare poate deveni anostă.

În esenţă fiecare piesă de mobilier şi fiecare element al decoraţiunilor interioare, de la perdele, la obiectele de mic decor, de la covor pana la corpul de bibliotecă, pat şi canapea, poate fi redus la or formă geometrică. Alaturi de forme vin liniile (unghiurile pereţilor, liniile pereţilor cu tavanul, linia verticala a ferestrei şi perdelelor etc), pentru că geometria și simetria merg mână în mână.

Echilibrul formelor vine din folosirea rafturilor, a operelor de arta, plasate simetric sau asimetric pe vericală sau orizontală, din piesele de mic mobilier (masa de cafea, masa, scaunele), care contrabalansează piesele mari şi masive din fiecare cameră în parte asigurând păstrarea echilibrului între formele geometrice ale mobilierului.

echilibrul formelorDe exemplu, formă oglinzii trebuie să se potrivească cu ce a corpurilor de iluminat, canapeaua trebuie „echilibrată de tablourile sau rafturile aflate deasupra, pe perete, patul matrimonial este în echilibru prin tăblia patului şi prin abajururile lăpilor de pe noptieră, covorul echilibrează perdelele, uşa ferestrele şi aşa mai departe.

Citeste si: 4 idei simple pentru casa

O altă modalitate de a incorpora elementele geometrice şi a menţine echilibrul formelor în decor este folosirea de materiale textile cu imprimeuri. Pătrate și cercuri, hexagoane, zig-zaguri și triunghiuri, pot da farmec şi consistenţă decorului.

Acelaşi lucru se poate avea prin tapetul cu dungi, sau forme geometrice sau poate fi creat cu ajutorul unei canapele tapisate cu un print geometric.

Citeste si: Armonia vizuala din casa

Nu trebuie să studiezi un tratat de amenajări interioare pentru a înţelege aspectele fine pe care le pesupune echilibrul formelor. De cele mai multe ori, ochiul umam reglează singur aceste detalii, pentru ca echilibrul formelor este în bună măsură instinctiv.

Sursa foto: Guliver/Thinkstock

 

Distribuie articolul pe: