Contrastul, tehnică pentru decorațiunile interioare

Contrastul, tehnică pentru decorațiunile interioare

Contrastul este o tehnică excepțională pentru decorațiunile interioare, dar trebuie folosită cu tact și artă pentru ca efectele să fie cu adevărat cele urmărite. Contrastul este opoziția căutată, special aleasă și puternică între două sau mai multe elemente de decor din casă. Există mai multe forme prin care contrastul poate fi folosit ca tehnică pentru decorul de interior. Există contrastul între tonurile calde și cele reci, între tonuri vii și cele neutre, între tonuri blânde și cele aspre, dar și contrastul între piesele de mobilier, sau alte detalii din casă.

Contrastul, tehnică pentru decorațiunile interioare

Una din legile de care trebuie ținut seama atunci când este folosit contrastul cromatic este faptul că atunci când sunt utilizate culori pure, contrastul este mai puternic.

Citeste si: Gri otel, o provocare extravaganta pentru casa

Imaginează-ți un perete alb în faţa căruia aşezaţi un corp de mobilier de mari dimensiuni alb. Adauga perdele albe, podea albă și zugrăvește pereții în alb. Efectul este amețitor și greu de suportat. Acum, schimbă corpul de mobilier cu unul portocaliu și coloreaza pereții.

Contrastul, tehnică pentru decorațiunile interioare

Tot decorul se schimbă și capătă volume și personalitate și asta doar prin folosirea, ca tehnică pentru decor, a contrastului cromatic.

Citeste si: Gustul culorii si contrastele cromatice

Culorile puternice influenţează atât tonurile neutre alături de care le aşezăm, cât şi culorile cu o intensitate mai scăzută sau pe cele aflate in inferioritate cantitativă, făcându-le să pară a fi mai reci sau mai calde. Peretele alb combinat cu piese de moblier colorate o să capete o tentă ușor albastră, iar lumina o să fie foarte vie indiferent de intensitatea ei. Si totul doar ca efect pe care îl produce contrastul.

Citeste si: Cum decorezi o camera alba?

Contrastul complementar este  o tehnică complexă și se realizează folosind perechi de culori (oranj-albastru, roşu-verde, galben-violet); fiecare dintre acestea cupluri cromatice conţinând o culoare principală şi una secundară, o culoare calda şi una rece, o culoare deschisă şi una închisă.

Contrastul, tehnică pentru decorațiunile interioare

O altă lege pe care trebuie să o știi legată de contrastul cromatic este ca roșul și verdele sunt culori complementare care au valori egale.

Citeste si: Tendinte pentru culoarea peretilor

Contrastul între culorile cade și cele reci este cel mai utilizat în amenajările interioare. Culorile calde sunt galbenul, oranjul şi roşul, iar culori reci sunt verdele, albastrul şi violetul. Contrastul în amenajările interioare este pus în valoare și de cantitatea de culoare folosită, dar și de intensitatea acestora.

Contrastul, tehnică pentru decorațiunile interioare

De cele mai multe ori, un ochi educat știe să stabilească proporțiile instinctiv și elimină excesele. Oricum moderația și alegerea unor culori care să se potrivească este esențială.

Sursa foto: pexels.com

Distribuie articolul pe: