Ce inseamnă o casă eficienta termic

Ce inseamnă o casă eficienta termic

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

casă eficientă termic (1)O casă eficientă termic se proiectează pentru a fi o casă eficientă termic. Este foarte greu, dacă nu aproape imposibil să transformi o casă cu eficiență termică scăzută într-o casă eficientă termic, după ce aceasta a fost efectiv ridicată.

O casă eficientă termic este o casă ideală în care costurile și efortul pentru încălzirea și răcirea ei sunt minime. Calitatea de casă eficientă termic se vede mai ales în perioadele de vârf termic, iarna și vara, când temperaturile devin extreme. În aceaste perioade efortul pentru menținerea și realizarea unor temperaturi confortabile este cel mai mare, iar calitatea de casă eficientă termic se vede cel mai bine.

Citeste si: Cum alegi caloriferul electric si alte sisteme de incalzire suplimentare

O casă eficientă termic este o casă care este proiectată și construită pentru a fi o casă eficientă termic, iar asta înseamnă că materialele alese pentru construcție sunt din categoria calor care asigura o bună izolare termică și o maximă inerție termică. Adică se răcesc și se încălzesc greu, dar păstrează pentru o perioadă mare de timp calitatea dobândită, combinat cu materiale care izolează termic spațiul intern al casei de cel exterior supus la variații de temperatură și la temperaturi extreme.

Citeste si: Incalzirea pe peleti. Costuri si avantaje

casă eficientă termic (2)

Caracteristicile izolante ale materialelor, orientarea catre sud vest a casei și umiditatea pe care o menține spațiul inetrior al casei sunt doar câteva dintre aspectele la care va trebui să fii atent atunci când construiești o casă pe care evident o gândești ca să fie o casă eficientă termic.

Iată cele cateva detalii care fac dintr-o casă oarecare o casă eficientă termic.

Cea mai favorabilă orientare pentru o locuință, acolo unde există libertatea de alegere, este către nord cu fațadele mari către vest și est. Soarele ar trebui să asigure astfel, cel puțin teoretic, lumina și căldură de la răsărit până la apus în camere.

Citeste si: Eficiența panourilor solare

Ferestrele trebuie umbrite în sezonul cald, când soarele este sus pe cer, și trebuie să permită pătrunderea razelor iarnă. Jaluzelele exterioare adaugă un element în plus pentru realizarea unei case eficientă din punct de vedere termic. Jaluzelele putând fi folosite atât vara cât și iarna, în condițiile în care ferestrele (chiar și cele moderne) sunt locurile cu cea mai mare pierdere energetică.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Distribuie articolul pe: