Spânzul de grădină – sfaturi utile (2)

Spânzul de grădină – sfaturi utile (2)

Spânzul

Spânzul (Helleborus) împodobeşte grădina primăvara devreme cu flori delicate, într-o mulţime de nuanţe pastel sau în culori regale, catifelate, de roşu burgund şi cafeniu.

Plantă erbacee perenă originară din Europa şi Asia meridională, spânzul are o talie destul de mică, crescând doar până la 30-40 cm înălţime. Frunzele sunt palmat-sectate, de un verde intens. Florile sunt de culoare albă, roz, purpuriu, verzi sau galbene, simple sau duble, formate din sepale şi petale reduse sub forma unor cornete nectarifere.

Citeşte şi Plante de grădină în culori de iarnă

Ca plantă de grădină, este uşor de îngrijit, însă uneori poate avea probleme. Iată câteva remedii pentru diverse situaţii cu care te poţi întâlni:

3. Spânzul îşi pierde frunzele
Cu toate că, iniţial, spânzul pare sănătos, iar condiţiile de cultivare sunt respectate cu stricteţe, frunzele cad, iar planta piere sub ochii noştri.
În astfel de cazuri trebuie tratat cazul cu atenţie, deoarece cauzele ar putea fi multiple. De multe ori însă este o problemă foarte simplu de depistat şi de tratat. Buruienile din jur sau chiar aglomerarea plantelor de grădină pot cauza această stagnare. Ele le sufocă şi le fură din substanţele nutritive şi din apa necesară pentru a se dezvolta corect.
Astfel, aplicarea unui erbicid selectiv, înainte de dezvoltarea totală a buruienilor, sau scoatere acestora manual ar putea salva întreaga cultură. O altă soluţie este ca exemplarele să nu fie plantate prea apropiat.

Vezi Cum trebuie tăiaţi pomii fructiferi în timpul iernii

4. Apar pete pe frunze
Frunzele spânzului sunt pătate din loc în loc. Petele au formă circulară de culoare închisă, chiar neagră; cu timpul acestea se extind.
Mai mult ca sigur, cauza petelor este o ciupercă specifică genului Helleborus, numită Coniotyrium hellebore. Aceasta apare în cazul unui exces de umiditate sau datorită unui pH prea scăzut. De asemenea, boala poate fi transmisă de la o plantă la alta, astfel că este bine să verifici şi celelalte plante din jur.
În primă fază se elimină toate părţile afectate pentru a împiedica extinderea bolii, apoi se tratează cu fungicid conform ambalajului.

Citeşte mai multe sfaturi de cultivare pentru spânzul de grădină în episodul 1 şi în episodul 3 al acestui articol.

Articol apărut în revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: Fotolia/© Diana Taliun
Distribuie articolul pe: