Spânzul de grădină – sfaturi utile (3)

Spânzul de grădină – sfaturi utile (3)

Spânzul

Spânzul (Helleborus) împodobeşte grădina primăvara devreme cu flori delicate, într-o mulţime de nuanţe pastel sau în culori regale, catifelate, de roşu burgund şi cafeniu.

În mediul său natural, spânzul poate fi găsit în păduri, la baza copacilor, iţindu-şi florile din zăpadă. Preferă zonele luminoase sau semi umbrite, ferite de vânt. Nu îi este frică de frig, trecând cu bine şi peste cele mai geroase ierni. În ceea ce priveşte solul, preferă unul fertil, cu umiditate ridicată, uşor alcalin. Pentru înmulţire se folosesc seminţe sau se separă o tufă matură în perioada de repaus.

Află care sunt Plantele împodobite întreaga iarnă

Ca plantă de grădină, este uşor de îngrijit, însă uneori poate avea probleme. Iată câteva remedii pentru diverse situaţii cu care te poţi întâlni:

5. Pete negre pe frunze
Culoarea frunzişului se schimbă, apărând pete circulare şi dungi închise la culoare, chiar negre.
Cu toate că pare a fi o ciupercă, dacă vom încerca să tratam cu fungicide, vom vedea că nu dă rezultate. Din păcate, este vorba de un virus numit “Moartea Neagră”.
Acesta nu are nici un tratament cunoscut şi întreaga plantă trebuie eliminată pentru a împiedica infestarea celorlalte plante din apropiere. Pentru prevenire se va încerca reducerea dăunătorilor la minim, deoarece aceştia sunt responsabili de propagarea bolii.

Citeşte mai multe despre Garoafe, cum se cultivă

6. Nu se mai dezvoltă
Planta îşi încetineşte ritmul de creştere, stagnează, nu produce boboci, nu înfloreşte, chiar moare dacă nu este tratată la timp.
Trebuie luat în calcul dacă spânzul are parte de condiţiile minim necesare de creştere şi dezvoltare, dacă primeşte substanţe nutritive şi îngrijire specială. În cazul în care toate punctele sunt pozitive, iar planta nu îşi revine în scurt timp, trebuie cercetat mai adânc. Mai exact sub pământ. Vom dezgropa spânzul pentru a vedea care este problema. De cele mai multe ori vom da de nematozi care se hrănesc din planta noastră.
Daca atacul nu e aşa grav, se poate salva planta prin eliminarea nematozilor şi eventual replantarea în altă parte. Se pot folosi şi nematocide conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Citeşte mai multe sfaturi de cultivare a spânzului de grădină în episodul 1 şi în episodul 2 al acestui articol.

Articol apărut în revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: Fotolia/© fotoga
Distribuie articolul pe: