Cum poți cultiva pătrunjel la tine acasă

Cum poți cultiva pătrunjel la tine acasă

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Fie că ai o bucățică de grădină, fie că stai la bloc, poți să te bucuri de plăcerea de a avea propria ta cultură de pătrunjel. În acest articol, te vom învăța exact cum să cultivi această plantă aromatică.

Dacă îți surâde ideea, află că pentru a avea mereu pătrunjel proaspăt, nu ai nevoie decât de un ghiveci cu gură largă, un plic cu semințe și o pungă cu pământ de flori. De altfel, cultivarea pătrunjelului este o îndeletnicire extrem de simplă.

Tipuri de pătrunjel

patrunjel radacina

Petroselinum crispum este o plantă originară din sudul Europei, fiind folosit de romani și greci ca plantă medicinală. Face parte din familia Apiaceae, fiind rudă cu morcovul, păstârnacul, țelina, mărarul, dar și cu coriandrul, chimionul și chimenul.

Pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și pentru rădăcină, însă deja vorbim de varietăți diferite. Cel cultivat pentru frunze poate fi de două tipuri: cu frunze crețe (francez) și cu frunze plate (italian). În general, pătrunjelul cu frunze crețe are un gust mai slab decât cel cu frunze, motiv pentru care se folosește mai mult pentru decor, decât pentru a oferi aromă mâncării. În plus, pătrunjelul cu frunze plate este mai ușor de îngrijit, deoarece este mai rezistent la ploaie și la razele puternice ale soarelui.

În sfârșit, există și un al treilea tip, cunoscut ca pătrunjelul Hamburg. Așa cum am menționat deja, acesta este cultivat mai mult pentru rădăcina care poate fi adăugată în supe și tocane, pentru a le îmbogăți gustul.

Citește și: Câte tipuri de busuioc există și care sunt diferențele dintre ele?

Cum cultivi pătrunjelul la tine acasă

ghivece

Ține cont de următoarele puncte pentru a te bucura rapid de propria ta recoltă de pătrunjel:

  • Pentru a cultiva pătrunjel în ghiveci este suficient un vas cu diametrul de 12-15 cm, dar mai înalt. Ghiveciul poate sta pe pervazul ferestrei de la bucătărie, dar într-un loc în care razele soarelui nu ajung direct, pătrunjelul preferând o poziție relativ umbrită.
  • Pătrunjelul se poate semăna direct în ghiveci, de la începutul lunii martie până în august.
  • Semințele se plantează la 1,5-2 cm adâncime, nu mai mult, iar semințele trebuie distribuite uniform pe suprafața de semănat. Apoi semințele se acoperă cu un strat subție de pământ foarte fin, eventual cernut sau amestecat cu nisip curat.
  • Pătrunjelul germinează la o temperatură cuprinsă între 5 și 20 de grade Celsius. Este o plantă foarte rezistentă la temperaturi scăzute, dar suportă cu greu înghețul.
  • Perioada de germinație pentru pătrunjel este relativ lungă, așa că primii lăstari vor apărea abia în două sau trei săptămâni.  O soluție pentru a stimula germinarea este să ții semințele de pătrunjel în apă pentru câteva ore înainte de a fi semănate.
  • Pătrunjelul trebuie udat constant, iar pământul din ghiveci nu trebuie lăsat să se usuce complet niciodată, deoarece frunzele se vor îngălbenii repede și nu-și mai revin, iar recolta din ghiveci este compromisă.

Frunzele de pătrunjel pot fi recoltate și folosite la circa o lună după semănare. Dacă vei culege doar frunzele în prima perioadă, tufa de pătrunjel se va îndesi. Astfel, vei avea o recoltă mai bogată, dar și o plantă cu un aspect impresionant.

Ce beneficii îți aduce această cultură

În funcție de calitatea solului, de aportul de lumină și calitatea semințelor, poți avea o cultură de pătrunjel proaspăt pentru 4-7 luni. Ține cont de faptul că la o mâncare se folosește circa o legătură sau chiar mai puțin, deci necesarul este destul de mare în raport cu viteza de creștere a plantei.

Pătrunjelul cultivat în condiții bio este foarte bogat în vitaminele A, C și B, conține calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu și iod, precum și o serie de antioxidanți unici cu proprietăți antitumorale.  În plus, este un tonic general și un purificator al organismului.

Citește și: Cartofi fierți cu pătrunjel

Distribuie articolul pe: