Reconditionarea parchetului. Plan de actiune si cateva sfaturi

Reconditionarea parchetului. Plan de actiune si cateva sfaturi

Recondiționarea parchetului este o operațiune pe care trebuie să o faci cu o oarecare frecvență, fiind una din cele mai bune căi prin care vei întreține frumusețea și soliditatea parchetului. Recondiționarea parchetului se poate face pentru toate tipurile de parchet, dar demersul se pretează cel mai bine pentru parchetul din lemn masiv, care poate beneficia de cea mai drastică operațiune de recondiționare care să cuprindă consolidare și rașchetare. pentru parchetul laminat recondiționarea parchetului se face prin consolidarea acestuia, lipirea cu adeziv, acolo unde este cazul sau scoaterea și montarea pe un nou substrat al plăcilor de parchet.

Citeste si: Parchet si gresie in baie

Dacă parchetul este realizat din lemn masiv, recondiționarea parchetului este cea mai bună măsură pentru al înnoi.

Citeste si: Parchet in bucatarie. Cum il alegi

Se spune că parchetul din lemn masiv este piesa de rezistență a unei case, iar cu cât acesta este mai vechi, iar lemnul provine din esențe nobile, valoarea lui crește și sporește valoarea casei. Parchetul nu se demodează, iar recondiționarea lui este cel mai bun demer pentru a-l readuce la viață.

Citeste si: Parchet din bambus, solutia ideala

rcondiționarea parchetului (3)

Există două tipuri de recondiţionare, dictate de gradul de deteriorare și de calitatea parchetului. În zonele cu trafic intens, parchetul începe să prezinte semne de uzură după 6-8 ani.

O regulă nescrisă spune că nu trebuie intervenit asupra parchetului dacă nu este necesar, dar recondiționarea parchetului este obligatorie dacă lacul protector este deteriorat (parchetul poate absorbi umezeala din atmosferă, se poate umfla şi, în cele mai multe cazuri, se poate deteriora complet) sau dacă parchetul scârțâie (sunetele trădează mobilitatea plăcilor, iar mobilitatea lor determină ruperea sau deteriorarea acestora).

Citeste si: Cu ce trebuie sa asortezi parchetul

Consolidarea suprafeţei. Verifică dacă există lamele de parchet care se mişcă sau scârţâie ori dacă sunt bătute în cuie pe faţa superioară. Pentru consolidarea lamelelor se utilizează o răşină poliuretanică specială care se introduce între lamele, după care se aşteaptă uscarea completă a zonelor astfel tratate înainte de a trece la etapa următoare.

Raşchetarea înseamnă îndepărtarea stratului vechi de lac. Acest lucru se face cu ajutorul unei maşini care realizează o şlefuire fină a suprafeței parchetului.

Citeste si: Parchet in bucatarie. Cum il alegi

Chituirea folosește praful fin rezultat la rașchetare, amestecat cu rășini sintetice sau naturale, care vor umple golurile, spațiile si care se va intinde uniform și pe toată suprafața parchetului cu aparate speciale. După aplicarea chitului, se aşteaptă uscarea și întărirea. După chituirea şi şlefuirea chitului, se trece la o fază superioară de finisare cu discuri abrazive cu granulaţie adaptată la esența de lemn din care este parchetul. La final, parchetul trebuie să arate ca și cum ar fi nou, fără denivelări, pete sau zgârieturi.

Grund și lac. Grundul are rolul de amorsă pentru lac și previne exfoliera lacului. Grundul se aplică cu un trafalet special, După uscare se slefuiește din nou, se aspiră și se lăcuiește. Lacul trebuie aplicat în două straturi, cel puțin cu etapă de șefurire între acestea.

Citeste si: Intretinerea parchetului din lemn masiv

Parchetul poate suporta în timp multe operaţii de acest gen, fără a-şi pierde din calităţi cu o singură condiție. Recondiționarea completă a parchetului trebuie făcută de specialiști. Chiar dacă operațiile par complicate trebuie spus că recondiționarea parchetului ca metodă de întreținere a unui parchet din lemn masiv poate duce la creșterea valorii casei cu până la 10 la suta, ceea ce nu este deloc de neglijat.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Distribuie articolul pe: