Pelinul – utilizari frecvente si o super reteta

Pelinul – utilizari frecvente si o super reteta

pelinul

Pelinul (Artemisia absinthium) a avut o gamă foarte largă de întrebuințări de-a lungul timpului datorită proprietăților lui aromatice, medicinale și – se spune în popor – magice. Îl poți cumpăra din orice farmacie, însă îl poți crește și acasă, în grădină sau ghivece.

În cantități mari, pelinul poate fi toxic

Pelinul a fost folosit dintotdeauna ca tonic, antiseptic, calmant împotriva durerilor de stomac, ca ingredient principal în prepararea diverselor băuturi alcoolice, precum absintul și vermutul, ca insecticid, datorită mirosului puternic care alungă insectele. Pelinul este folosit chiar și pentru condimentarea mâncărurilor, însă mai rar, datorită renumitului său gust puternic amar. Oricare ar fi însă scopul pentru care te-ai hotărât să îl folosești, ai grijă: pelinul poate fi toxic dacă este consumat în cantități mari.

Vezi și Rucola – o plantă delicioasă în salate

Persoanele superstițioase spun că pelinul trebuie cules de Rusalii și că, împreună cu usturoiul, este leacul perfect împotrvia deochiului și a spiritelor rele.

Plantă erbacee perenă cu frunze gri-verzui, crestate puternic, acoperite cu un puf argintiu, pelinul face primăvara flori mici, galbene, fără rol decorativ, însă poate fi cultivat și în grădina decorativă datorită frunzișului său bogat, argintat, ce poate deveni un bun fundal pentru alte flori intens colorate. Preferă locurile însorite și un sol bine drenat, bogat în azot.

Rețetă – Pelinul din vin

Ingrediente: 2 kg orez, 2 kg stafide, 5 kg zahăr, 120 g drojdie, 19 l de apă, pelin

Mod de preparare: Pune apa și orezul într-un butoiaș, ca acela în care îți pregătești varza murată. Opărește stafidele și adaugă-le în același butoi. Pune apoi drojdia amestecată cu puțină apă călduță. La sfârșit, așază un săculeț de pânză de 25/40 cm plin cu pelin uscat, împreună cu o piatră curată, la fundul butoiului. în următoarele opt zile amestecă lichidul cât de des poți. Lasă apoi amestecul să se liniștească, iar după două-trei luni îmbuteliază-l. Vinul astfel obținut este foarte sec și perfect pentru gătit. Îl poți folosi cu succes pentru mai multă savoare în locul vinului alb obișnuit.

Află mai multe despre Sistemele automate de irigații

Articol publicat în revista Casa și grădina
Text: Patricia Ușurelu
Foto: Fotolia: © Westend61, © emberiza
Distribuie articolul pe: