Broccoli, celebra legumă italiană

Broccoli, celebra legumă italiană

Broccoli

Broccoli (Brassica oleracea, grupul Italica) este o plantă originară din bazinul Mării Mediterane. Celebra legumă a fost cultivată în Italia cu mult înainte să se fi răspândit în întreaga lume, fiind recunoscută de specialişti chiar şi în scrierile istoricului Pliniu cel Bătrân sau în colecţia antică de reţete culinare intitulată Apicius.

Deşi preferă o climă blândă, cu temperaturi care nu coboară niciodată sub pragul de îngheţ, broccoli poate fi cultivat şi în grădinile noastre.

Inspiră-te din cele 3 idei simpatice de amenajare a grădinii

Broccoli, metodă de cultivare

  • Alege în grădină un loc aerisit, însorit şi cu pământ bine drenat. Este important ca în acest loc să nu mai fi cultivat în anii anteriori alte legume din familia verzei.
  • Plantele de brocoli ating la maturitate în jur de un metru; alege aşadar un loc în care broccoli să nu stânjenească alte plante în creşterea lor.
  • Pregăteşte pământul adăugând compost din plin. Plantele se simt cel mai bine într-un sol cu pH de 7.0.
  • Un soi rezistent pentru o climă potrivită ar fi ‘Green Goliath’, dar dacă locuieşti într-o zonă mai uscată, cel mai bine ar fi să alegi soiul ‘Cruiser’, iar dacă clima este foarte caldă sau dacă ţi-ai adus aminte să le plantezi abia prin mai – iunie, mai potrivit ar fi soiul ‘Green Comet’.

Citeşte despre Florile verii – sfaturi de semănare și îngrijire

  • Seamănă direct în grădină, primăvara cât mai devreme. Pentru a obţine o recoltă timpurie, seamănă în răsadniţe cu 6 săptămâni înainte de ultimul îngheţ, după care transplantează lăstarii în grădină, la 45 cm distanţă unul de altul.
  • În timpul creşterii menţine solul umed, dar ai grijă ca apa să nu băltească, pentru că plantele pot putrezi.
  • Pentru a descuraja un eventual atac al omizilor, înfăşoară baza tulpinii plantei cu un inel de hârtie sau staniol.
  • Începe să recoltezi broccoli la două luni după plantare, de îndată ce inflorescenţele sunt suficient de mari pentru a fi preparate. Pentru a obţine şi recolte mai târzii nu tăia întreaga plantă. Recoltează doar inflorescenţa, lăsând mugurii laterali să se dezvolte mai departe.

Reţeta noastră: Salată de broccoli cu şuncă

Ingrediente: 250gr de şuncă, 1 inflorescenţă medie de broccoli, o ceapă roşie medie, 200gr brânză de oaie, 1-2 ceaşcă de dressing pentru salate, 1½ linguriţe de oţet.
Mod de preparare: Rumeneşte bine şunca, apoi amestec-o cu brânza, ceapa şi broccoli tăiate în cubuleţe mici. Amestecă oţetul cu dressing-ul şi amestecă-le cu salata.

Vezi Cum te poţi abona la revista Casa şi grădina

Articol apărut în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: Fotolia – tashka2000
Distribuie articolul pe: