Varza de Bruxelles, o legumă miniaturală

Varza de Bruxelles, o legumă miniaturală

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles face parte din familia verzei obişnuite (Brassica oleracea), fiind o legumă originară din regiunile mai reci din nordul Europei. A devenit  populară în Belgia secolului al XVI-lea, de unde s-a răspândit mai apoi în toată Europa temperată, fiind cultivată pentru producţia sa continuă de verze în miniatură.

Varza de Bruxelles, sfaturi de cultivare

  • Alege la începutul verii o brazdă aflată la soare sau la umbră parţială. Solul trebuie să bine drenat şi uşor acid. Sapă bine pământul şi amestecă cu compost.
  • În acelaşi timp seamănă în răsadniţe seminţe de varză de Bruxelles la 2,5 cm distanţă, cu o lună înainte de data când vrei să le muţi în grădină. După ce plantele şi rădăcinile s-au dezvoltat suficient, transplantează lăstarii în grădină, la 50 cm distanţă unul de altul.
  • Varza de Bruxelles trebuie udată des pentru că este mare consumatoare de apă.
  • Adaugă şi un strat protector de mulci în jurul plantelor pentru a le feri de buruieni şi pentru a păstra umezeala în pământ. Atenţie: rădăcina poate putrezi dacă stă în pământ cu prea multă apă.
  • Varza de Bruxelles poate fi recoltată atunci când primele frunze de la bază încep să se îngălbenească sau după primul îngheţ, când mugurii au o formă compactă, o culoare verde intens şi între 2 şi 4 cm diametru.

Citeşte şi Rubarba, fruct sau legumă?

Reţeta noastră: Garnitură cu varză de Bruxelles

Ingrediente: 20, 30 verze proaspete (dacă sunt mari le tai pe jumătate), pulpa de la un dovlecel mediu tăiată cubuleţe, 340 grame de castane coapte, decojite şi tocate bine, 100 grame unt, 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat, sare şi piper.
Mod de preparare: topeşte untul într-o tigaie mare şi adaugă varza de Bruxelles şi dovlecelul. Asezonează bine, acoperă şi coace la foc mic amestecând din când în când până se pătrund. La sfârşit, adaugă castanele şi pătrunjelul.

Citeşte şi Broccoli, celebra legumă italiană

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: Fotolia – © Jean-Marie Polese
Distribuie articolul pe: