Cum îngrijim lalelele?

Cum îngrijim lalelele?

Cum îngrijim lalelele – Cultivate atât sigular, cât şi în grupuri sau straturi, lalelele sunt unele dintre cele mai apreciate flori de grădina de la noi. La început au fost cultivate doar de către aristocraţi, considerându-se că doar ei le pot aprecia frumuseţea aparte.

Cum îngrijim lalelele – problemele cu care te poţi confrunta şi soluţiile lor

Simptome: Frunzele şi uneori chiar şi petalele, mai ales pe margini, prezintă pete galbene-maronii, ca şi când ar fi fost arse de soare. Pe tulpini apar zone gri, iar dacă infecţia este acută, acestea se desprind complet.
Cauze: Plantele au fost atacată de Botrytis tulipae, o ciupercă care apare mai ales datorită umidităţii excesive concomitent cu temperaturi scăzute.
Remediu: Prima dată se înlătură părţile afectate, de preferat într-o pungă de hârtie, pentru ca ulterior să fie aruncate sau arse pentru a se evita împrăştierea bolii. Se mai poate folosi şi fungicid, dar acesta îşi face efectul mai bine dacă este folosit regulat, înainte ca planta să fie afectată.

Citeşte şi Decor cu flori de violete

Cum îngrijim lalelele

Simptome: Florile prezintă diferite coloraţii ciudate, iar frunzele au cloroze.
Cauze: Plantele au fost atacate de virusul numit mozaicul lalelelor. Acesta se transmite prin diferite insecte care vizitează lalelele noastre. Se va evita plantarea acestora lângă crini, deoarece aceştia constituie o gazdă perfectă a virusului.
Remediu: Bulbii afectaţi se scot şi se aruncă, iar resturile plantelor virusate se vor înlătura cu grijă, pentru a se evita infectarea celorlalte plante din grădină.

Simptome: Planta se ofileşte brusc, bobocii nu mai înfloresc, planta se lasă la pământ.
Cauze: Trebuie verificat bulbul, probabil a putrezit datorită irigatului în timpul zilelor foarte călduroase.
Remediu: Udarea lalelelor se va evita mai ales în sezonul mai cald deoarece ele sunt obişnuite genetic să reziste secetei. Bulbul putrezit nu se mai poate recupera. Este de dorit înlăturarea acestuia.

Citeşte şi Sculpturi vegetale – cum se realizează

Simptome: Laleaua a murit peste iarnă sau a supravieţuit, dar nu înfloreşte deloc.
Cauze: Cel mai probabil este că bulbul a fost plantat mult prea repede, şi-a început ciclul biologic în toamnă şi a murit peste iarnă sau a supravieţuit, dar nu va mai înflori, deoarece nu a trecut peste perioada de iarnă în stare de hibernare.
Remediu: se va evita plantarea prea devreme, cel mai bine este să se facă în a doua jumătate a lunii octombrie, dar se va ţine cont şi de starea vremii în acea perioadă, să nu fie prea cald, iar bulbul să pornească în vegetaţie.

Află Cum te poţi abona la revista Casa şi grădina

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: floradania.dk
Distribuie articolul pe: