Alergia la polen – minimizează riscul

Alergia la polen – minimizează riscul

alergia la polen

Alergia la polen: dacă ai o grădină nu înseamnă neapărat că trebuie să renunţi la bucuriile pe care aceasta ţi le poate aduce. Există metode prin care poţi minimiza efectul acestui tip de alergie. Este suficient doar să alegi plantele potrivite şi să schimbi puţin metodele de grădinărit.

Alergia la polen şi tipul de polenizare

Polenizarea plantelor este realizată în 80% din cazuri de insecte, păsări şi unele mamifere, restul de 20% fiind realizată prin intermediul aerului şi al apei. Dar nu trebuie să îţi baţi prea tare capul cu botanica – singurul aspect important pe care trebuie să-l reţii este faptul că nu grăuncioarele relativ mari, grele şi lipicioase de polen, transportate de animale, sunt cauza suferinţelor tale, ci acele particule microscopice de polen purtate de vânt.

Citeşte şi Lalelele, simbolul bunăstării şi al abundenţei

alergia la polen
Ienupăr (Juniperus horizontalis), foto: W. Baumgartner

Plante care provoacă alergia la polen

Cum poţi să faci diferenţa? În general, florile plantelor polenizate de vânt sunt mici, neatractive şi apar înaintea frunzelor (de exemplu, mâţişorii plopilor), în timp ce florile plantelor polenizate de animale sunt mai mari, cu forme şi culori spectaculoase, fiind adesea parfumate şi pline de nectar.

În general, plantele care provoacă cele mai puternice alergii sunt ierburile, coniferele şi arborii cu frunze căzătoare. Câteva exemple: februarie-martie: arinul, alunul; martie-aprilie: plopul, salcia, ulmul; aprilie-mai: frasin, mesteacăn, platan, stejar; iunie: tei.

Puful de plop nu este alergen; cei care suferă de alergii în perioada apariţiei acestuia sunt sensibili, de fapt, la polenul de graminee, care apare în acelaşi timp.

 

Citeşte şi Orhideele, soluţii pentru probleme frecvente

Polenul de ienupăr provoacă alergii puternice. Cele mai multe specii înfloresc la începutul primăverii, iar câteva toamna, aşa că cei sensibili la această plantă vor avea de suferit de două ori pe an.

Printre copacii cu polen periculos se numără şi arţarul. Florile acestuia, ca nişte mâţişori, apar în luna mai şi trec foarte uşor neobservate, însă pot da dureri de cap şi alergii puternice.

Sfaturi pentru a minimiza alergia la polen

  • Nu cultiva în grădină plante care pot declanşa alergia la polen.
  • Atunci când grădinăreşti, poartă mănuşi, ochelari de soare şi, eventual, o mască respiratorie.
  • Nu te şterge la ochi sau la nas decât după ce te-ai spălat bine pe mâini.
  • Nu ţine în casă uneltele sau hainele pe care le foloseşti la grădinărit.
  • Tunde regulat gazonul pentru a preveni formarea florilor şi răspândirea polenului.
  • Ia medicamente împotriva alergiilor înainte de a începe lucrul în grădină.

Află Cum te poţi abona la revista Casa şi grădina

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Foto: provenwinners.eu, W.Baumgartner – wikimedia.org
Distribuie articolul pe: