Scânteioarele, soluţii pentru probleme frecvente

Scânteioarele, soluţii pentru probleme frecvente

Scânteioarele (Phlox) sau brumărelele, cum mai sunt numite popular, nu necesită îngrijiri speciale, menţinându-se frumoase pentru mult timp, fără să dea mari bătăi de cap. Cu toate acestea, chiar şi cei mai puternici cedează din când în când.

Scânteioarele, soluţii pentru probleme frecvente

Simptome: planta pare ofilită, frunzele sunt uşor încreţite pe margini, iar cele de la bază au o peliculă albicioasă care se extinde şi pe lăstari. În stadiu avansat, frunzele se usucă şi cad.

Cauze: Scânteioarele au un musafir nepoftit care apare cam des: făinarea. Aceasta este o ciupercă care apare des în cazul în care planta este situată în locuri slab aerisite, mai ales pe vreme uscată.

Remediu: Ştiind că apare destul de des, se poate preveni stropind planta regulat cu fiertură de coada calului. De asemenea, trebuie plantată în locuri unde pătrund curenţii de aer. În cazul în care boala s-a instalat deja, se vor aplica fungicide foliare.

Citeşte şi Fructe tradiționale – soiuri noi

Simptome: Frunze puternic încreţite, cu pete de formă circulară, maronii, având centrul gri-albicios. Simptomele se observă întâi pe frunzele de la bază, urcând treptat până ce se îmbolnăveşte toată planta.

Cauze: Scânteioarele sunt atacate de o ciupercă numită Septoria divaricata, care, de cele mai multe ori, apare pe vreme umedă şi caldă. Udatul trebuie făcut dimineaţa devreme pentru ca frunzele să se poată usca până seara, pentru a evita apariţia bolii.

Remediu: Dacă este depistată din timp, este suficient să îndepărtaţi frunzele care prezintă simptomele mai sus amintite, iar udarea se va face regulat, conform indicaţiilor. În cazuri mai grave, se recomandă folosirea unui fungicid care se administrează conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Citeşte şi Spânzul de grădină – sfaturi utile, episodul 1, episodul 2 sau episodul 3.

scânteioarele
Scânteioare la ghiveci – Phlox hibrid ‘Pink’

Simptome: Frunzele, începând cu cele de la bază, se îngălbenesc şi cad prematur. Acest simptom apare mai ales pe plantele mature.

Cauze: De cele mai multe ori este vorba de o udare necorespunzătoare, dar şi datorită circulaţiei apei prin plantă, aceasta fiind repartizată mai ales sper frunzele nou crescute, primăvara.

Remediu: Se va asigura un regim hidric corespunzător, astfel încât apa să poată fi bine repartizată, iar în cazul în care simptomele se manifestă deja, se are în vedere corectarea udărilor.

Simptome: Planta pare lipsită de viaţă, nu mai creşte, iar cu timpul moare.

Cauze:  Mici insecte specifice acestui gen de plante. Se numesc Lopidea davisi şi rănesc planta, sugând seva mai ales din muguri sau frunze tinere.

Remediu: De cele mai multe ori se recomandă folosirea unui insecticid foliar sau sistemic, conform indicaţiilor de pe cutie.

Citeşte mai multe despre Scânteioarele multicolore din grădină.

Articol publicat în revista Casa şi grădina  *  Text: Adriana Bărar  *  Foto: www.pweurope.com
Distribuie articolul pe: